uputila prijedlog

Gradonačelnica Sarajeva “riješila problem” osvjetljavanja Vijećnice

Benjamina Karić
FOTO: A. Kajmović/Fena
Benjamina Karić

U ovom gradu postoje mnogi objekti koji se mogu koristiti za ove svrhe, a Vijećnicu treba ostaviti na miru i uživati u njenoj ljepoti

“Jutros sam Gradskom vijeću uputila prijedlog Odluke o obustavi projekcija na fasadi Vijećnice”, stoji u objavi gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karića, a nakon što je proteklih dana bila na žestokom udaru kritika dijela javnosti zbog selektivnog odobravanja ili ne odobravanja da se Vijećnica osvijetli u posebnim prilikama.

“Vijećnica pored toga što je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, ona je simbol duhovne vitalnosti i otpora.

U posljednje vrijeme potpuno je zanemarena njena vrijednost i pretvorena je u zid za oglašavanje sadržaja od komercijalnih do političkih.

U sklopu odluke predložila sam izuzetke od obustave, a u koje spadaju nacionalni praznici države Bosne i Hercegovine i njen glavni grad i obilježavanja utvrdjena kalendarom Grada Sarajeva, kao što su:

-Dan opsade Grada Sarajeva;

-Dan Grada Sarajeva;

-Dan sjećanja na ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu;

-Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici;

-Dan sjećanja na žrtve zločina protiv čovječnosti u Prijedoru i njegovoj okolini.

U ovom gradu postoje mnogi objekti koji se mogu koristiti za ove svrhe, a Vijećnicu treba ostaviti na miru i uživati u njenoj ljepoti”, napisala je gradonačelnica.

Podjećamo, “gradonačelnica svih građana” kako za sebe voli kazati, je proteklih dana odbila dati saglasnost da se Vijećnica osvijetili u bojama izraelske zastave kao i u duginim bojama, na dan održavanja Bh. Parade ponosa u Sarajevu.