Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reagovala Benjamina karić

Gradonačelnik Beograda branio Ratka Mladića, stigao mu odgovor iz Sarajeva

sapic pixsell

Bivši vaterpolist Aleksandar Šapić je za gradonačelnika Beograda izabran u junu  kao kandidat srbijanskog šefa države Aleksandra Vučića. Ranije se očitovao kao obožavatelj četničkog pokreta i njegovog vođe i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić najavila je kako će novom gradonačelniku Beograda poslati presudu Haaškog tribunala iz koje će se moći uvjeriti da je Ratko Mladić ratni zločinac kad je već javno ustvrdio kako o njegovim zločinima ne zna ništa, javlja Hina.

Bivši vaterpolist Aleksandar Šapić je za gradonačelnika Beograda izabran u junu  kao kandidat srbijanskog šefa države Aleksandra Vučića. Ranije se očitovao kao obožavatelj četničkog pokreta i njegovog vođe i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića.

Sada je stao u odbranu još jednog ratnog zločinca, ovoga puta bivšeg komandanta vojske RS-a Ratka Mladića nakon što su nevladine udruge iz Srbije tražile od njega da gradske vlasti konačno uklone mural s Mladićevim likom s pročelja jedne od stambenih zgrada u glavnom gradu Srbije.

Šapić je na to odgovorio konstatacijom kako mu nije poznato da je Mladić počinio neke ratne zločine.

“Ne znam ko je što radio tokom rata u Bosni jer tamo nisam bio. Ono što znam je da je Ratko Mladić branio srpski narod i vjerovatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju protjerani sa svojih ognjišta. Da li je tokom rata počinio ratne zločine, ja zaista ne znam”, izjavio je Šapić.

Gradonačelnica Sarajeva na to je odgovorila objavom na Facebooku napisavši kako bi Šapić kao osoba koja se predstavlja kao doktor nauka trebala biti upoznata s osnovama međunarodnog kaznenog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

“(Šapić) bi trebao znati da je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) izrekao drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce. Uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformiranosti gradska uprava Sarajeva će (Šapiću) službeno dostaviti presude suda koje treba pročitati, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vrijeme pa ne zna šta se događalo. Ali postoje institucije koje jesu i znaju”, napisala je Karić.

Na kraju je poručila gradonačelniku Beograda da se u dokaze o počinjenim ratnim zločinima može osobno uvjeriti u dokumentacijskom centru koji je ICTY uspostavio u prostorima znamenite Vijećnice u Sarajevu.