Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gradonačelnik Komšić: Trebevićka žičara prioritet

BiH

ivo komsic

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić označio je narednu godinu kao važnu za Grad Sarajevo jer bi neke projekte morali snažno započeti, a započete realizirati i privesti kraju koliko to bude moguće više.

Na pres-konferenciji gradonačelnik Komšić označio je trebevićku žičaru prioritetom te precizirao da se nakon što je riješeno pitanje imovinskopravnih odnosa može slobodno reći da će Grad Sarajevo izgraditi tu žičaru da bi se građani nakon 25 godina ponovo provozali do Trebevića, nekada najomiljenijeg sarajevskog izletišta.

Precizirao je da je na posljednjoj sjednici Skupštine KS-a potvrđen ugovor koji je Grad Sarajevo ranije potpisao s GRAS-om i Vladom KS-a o prenošenju prava građenja žičare s GRAS-a na Grad Sarajevo.

– Možemo početi, punom snagom, raditi na obnovi trebevićke žičare. Nadamo se da će ti radovi početi naredne godine, a već su urađene značajne predradnje – kazao je.

Ukupna procjena koštanja tog projekta je oko 12 miliona KM, od čega je sedam miliona KM osigurano iz donacije Edmonda Offermanna. Za ostatak se nada da će biti osigurano iz budžeta Grada Sarajeva.

– Dužni smo, prije svega stanovnicima Sarajeva, što prije osposobiti žičaru. Šta bi, po ovakvim vremenskim uvjetima, značilo da se za desetak minuta može izaći na Trebević. Gore je sad sunce, a mi smo u magli – kazao je.

Među planove Komšić je uvrstio i nastavak izgradnje biciklističke staze. Sarajevska općina Novi Grad ima biciklističku stazu prema evropskim standardima, dužine oko četiri km. A Grad Sarajevo će u partnerstvu s Kantonom Sarajevo u 2016. s izgradnjom gradske biciklističke staze na području općina Novo Sarajevo i Centar. Planirano je da Gradska uprava i KS izgradnju staze finansiraju s 300.000 KM.

Podsjetio je i na odluku Generalne skupštine Evropskog olimpijskog komiteta u Pragu kojom je zvanično potvrđeno da će gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo biti domaćini omladinske zimske olimpijade (EYOF) 2019. godine. Izraženo je očekivanje da će bh. institucije i značajne bh. kompanije finansijski podržati taj značajan događaj, a organizacijske pripreme biti završe u zadatim rokovima.

U susretu s novinarima istaknut je i značaj sarajevske Vijećnice kao nezaobilazne turističke destinacije, te precizirano da je kroz taj objekt dosad prošlo više od 120.000 ljudi.

– Vijećnica je samoodrživi objekt, iako svi njeni prostori nisu stavljeni u funkciju. Kad i ti prostori budu u funkciji očekujem da će ostvarivati i dobit veću nego je to potrebno za održavanje tog objekta – naglasio je.