Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Gradonačelnik Kordić s ministrima o mulju i zbrinjavanju otpada

pozdre kordic
Foto: Grad Mostar

Gradonačelnik Kordić upoznao je predstavnike dva ministarstava s planom prilagođavanja upravljanja otpadom za regionalnu deponiju „Uborak-Buđevci“ u Mostaru kojim se planira sanacija i zatvaranje odlagališta

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić u srijedu je razgovarao s federalnom ministricom okoliša i turizma Nasihom Pozder i federalnim ministrom poljoprivrede Kemalom Hrnjićem o mulj koji nastaje kao produkt pročišćavanja otpadnih voda, te kako pronaći odgovarajuće rješenje za zbrinjavanje otpada.

Za odvoz mulja s pročistača otpadnih voda Grad Mostar izdvaja značajna finansijska sredstva, a preradom mulja uz dodavanje biootpada može se dobiti organsko gnojivo koje se koristi za zelene površine. Grad Mostar je stoga odlučio nabaviti komposter kako bi se smanjila količina otpada, saopćeno je iz Ureda gradonačelnika.

Gradonačelnik Kordić upoznao je predstavnike dva ministarstava s planom prilagođavanja upravljanja otpadom za regionalnu deponiju „Uborak-Buđevci“ u Mostaru kojim se planira sanacija i zatvaranje odlagališta.

Tokom sastanka naglašena je važnost uključivanja u ovu problematiku svih nivoa vlasti, kako bi se zajedničkim radom donijela kvalitetna i provediva Strategija upravljanja otpadom, dodaje se u saopćenju.