Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na terenu - ništa

Gradonačelnik Mostara: “Tempo izgradnje bazena je dobar, samo se to ne vidi”

kordic – novalic – vlada fih (1)

Još uvijek se čeka na početak izgradnje bazena u Mostaru

Nakon velikih uspjeha Lane Pudar, plivanje je u Hercegovini u ekspanziji. Interes djece i roditelja u Mostaru za ovim sportom je ogroman, ali uslovi u kojima klubovi rade nisu adekvatni. Odluka o gradnji bazena je davno donesena, izabrana je i lokacija, početak radova uz prisustvo premijera i gradonačelnika ozvaničen, ali je sve trajalo nekoliko dana, i stalo. Novinari BHRT-a su istražili zašto se pet mjeseci čeka na stvarni početak radova.

Najzainteresovaniji za stvarni početak radova na izgradnji bazena u Mostaru su sportisti i sportski radnici. Brine činjenica da je sve stalo nakon dva dana, pa i sama pomisao da su priča o početku gradnje i slike s kraja avgusta, u javnost lansirani možda i u predizborne svrhe.

“Ja moram reći da je ideja o bazenu prekretnica ne samo u Mostaru, već i šire, i nadam se da će se to realizovati. Zašto dosad nije – ne znam. Plivački klub Velež je u januaru i decembru prošle godine imao rekordne mjesece kada je u pitanju broj članova, a zamislite kakva bi situacija bila da imamo jedan od najboljih bazena u državi i šire”, kaže Adnan Manjura, trener plivanja.

Sporost ne iznenađuje novinara Zorana Krešića. Bazen u Mostaru jedan je u nizu pompezno najavljenih projekata koji se sporo realiziraju.

“Rekao bih da je primjer bazena identičan svemu što se događa u ovoj državi, načinu kako postupaju federalne, županijske ili lokalne vlasti. Nešto započnu, pa čekamo 30 godina. Iskreno očekujem da se ta priča ubrza i da imamo ne novih Lana, već djece koja mogu živjeti život koji ona živi. Bazen nije nešto što bi se moglo nazvati luksuzom, nego potrebom za svaki veći grad”, smatra Krešić.

“Uopće nije zapelo”, rekao je nedavno gradonačelnik Mostara Mario Kordić, na novinarsku konstataciju da se bazen ne gradi, iako je početak gradnje ozvaničen, spominjući demoliciju i kontrolu tla, za koje je, kako kaže, trebalo više mjeseci.

“Uglavnom radimo i tempo je dosta dobar. Što se tiče financijskih sredstava – ne fale. Vrlo brzo će početi konkretni radovi, ono što svi očekuju. Proziva se Gradska uprava da ništa ne radi, što nije točno. Rade se stvari koje se ne vide na terenu, a potrebne su za uraditi kako bi se bazen počeo i vidjeti”, kazao je Kordić.

Gradu su ponuđena tri idejna rješenja, a ono koje je najprihvatljivije uskoro će biti prezentirano javnosti. U obzir se pri izboru uzeo i novac koji je na raspolaganju.