BiH

potrebna natpolovna većina

Gradonačelnik Sarajeva bit će izabran do marta, poznato je da će ti biti Bogićević

26/12/2020

Procedura nalaže da se se predlože kandidatske liste koje potvrdi i ovjeri Centralna izborna komisija, a zatim provede glasanje vijećnika

Nakon što se konstituišu općinska vijeća u četiri gradske općine Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad pristupit će se održavanju posrednih izbora za Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Naredne sedmice bit će konstituisano OV Stari Grad, a trebale bi isto učiniti i druge gradske općine s obzirom da su tokom ove sedmice preuzeta uvjerenja o mandatima od CIK-a.

Procedura nalaže da se se predlože kandidatske liste koje potvrdi i ovjeri Centralna izborna komisija, a zatim provede glasanje vijećnika.

Nakon provedenih izbora Centralna izborna komisija dodjeljuje mandate. Takvi izbori provode se u sve četiri općine.

Gradsko vijeće se sastoji od 28 vijećnika. Svako općinsko vijeće općina koje čine Grad Sarajevo bira po sedam delegata u Gradsko vijeće iz reda općinskih vijećnika. Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno garantira minimum 20% mjesta u Gradskom vijeću (po sedam), a grupi Ostalih najmanje 2 (dva) mjesta, bez obzira na izborne rezultate.

Za gradonačelnika je potrebna natpolovina većina dakle 15 glasova., zamjenici gradonačelnika ne mogu biti iz istog naroda kao gradonačelnik kao ni međusobno.

Prije izbora gradonačelnika potrebno je da kandidati potpišu izjavu kojom prihvataju kandidaturu.

Još od avgusta ove godine poznato je da će SDP BiH kandidirati Bogića Bogićevića za gradonačelnika oko kojeg postoji opšta saglasnost da treba biti na čelu Grada Sarajeva.

Nakon što se konstituišu vijeća i odaberu gradski vijećnici stranke Četvorke trebale bi imati većinu u Gradskom vijeću.

Cijela procedura mogla bi biti okončana do marta 2021. godine.

Komentari

Autor: Patria

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.