Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razmijenili iskustva

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović posjetio Općinu Novi Grad

DSCF2936

Općina Novi Grad Sarajevo i Grad Tuzla dijele zajednički stav da je potrebno stvari reformisati i mijenjati kako bi se ojačala uloga lokalne samouprave

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović posjetio je Općinu Novi Grad Sarajevo, gdje se sastao sa načelnikom Semirom Efendićem.

Tom prilikom razgovarali su o iskustvima u realizaciji projekata u lokalnim zajednicama koje spadaju među najveće u Bosni i Hercegovin i u kojima su realizirani brojni kapitalni projekti u proteklim godinama.

Također je razgovarano i o položaju lokalne samouprave u BiH u okviru našeg zakonodavstva i političkog sistema, u kojem je općina najniži nivo vlasti, ali i nivo koji ima najviše dodira sa građanima i  najviše problema.

Posebno se ističu problemi u oblasti finansiranja lokalnih zajednica, gdje općinama pripada svega oko 8,5 posto prihoda od indirektnih poreza, dok veliki dio sredstava odlazi na kantone i Federaciju BiH, te da se i pored toga svi ostali nivoi dodatno zadužuju kako bi realizirali svoje budžete.

U tom smislu Općina Novi Grad Sarajevo i Grad Tuzla dijele zajednički stav da je potrebno stvari reformisati i mijenjati kako bi se ojačala uloga lokalne samouprave.

Načelnik Efendić i gradonačelnik Imamović obišli su Centralno spomen – obilježje šehidima i poginulim borcima ispred zgrade Općine koje je otvoreno prije dvije godine.

Prilikom posjete, gradonačelnik Imamović uručio je načelniku Efendiću svoju knjigu „Ljetopis o kralju Tvrtku“, čija promocija će biti upriličena ove sedmice u Sarajevu.