potvrdili organizatori

Gradska uprava Sarajeva odbila zahtjev da Vijećnica bude osvijetljena u duginim bojama

Benjamina Karić
FOTO: A. Kajmović/Fena
Benjamina Karić

U navedenom mailu u jednoj rečenici naznačeno je samo da se ne može udovoljiti našem zahtjevu

Gradska uprava Grada Sarajeva odbila je zahtjev Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa da tokom sutrašnjeg dana, kada je zakazana šetnja, Vijećnica bude osvijetljena u duginim bojama, potvrdili su organizatori.

U obavijesti koju su poslali medijima stoji:

“Odbijen zahtjev za osvjetljivanjem Gradske Vijećnice Sarajevo u duginim bojama, u znak podrške i solidarnosti sa LGBTIQ osobama u bh. društvu.

Nakon što smo dostavili zahtjev Javnom preduzeću Sarajevo za osvjetljavanjem zgrade Vijećnice, od strane istog pravnog lica, upućeni smo da odluku o osvjetljavanju donosi isključivo Gradsko vijeće, a implementira JP Sarajevo.

Zvanični dopis, poučeni ranijim iskustvima, poslali smo i Gradskoj upravi kada i JP-u Sarajevo. Nakon što nismo dobili odgovor od Gradskog vijeća, 16.06.2023. godine poslali smo urgenciju na prvobitno dostavljeni dopis.

Poslije danas objavljenog teksta medija BIRN na ovu temu, dobili smo i odgovor u tekstu e-maila u 18:43, bez zvaničnog akta, adekvatnog objašnjenja i elaboriranja razloga niti pozivanja na odgovarajući pravilnik.

U navedenom mailu u jednoj rečenici naznačeno je samo da se ne može udovoljiti našem zahtjevu!

Da li Gradska uprava selektivno bira na koji način i kome će ustupiti prostor, odnosno, zid zgrade Vijećnice ili su u suštini jedino LGBTIQA prava prostor razilaženja i diskriminacije?!

Ovo je još jedan razlog zašto je važno izaći na povorku i jasno poručiti da je dosta ovakvoj diskriminaciji!”, poručili su organizatori.