Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gradsko vijeće Grada Sarajeva: Lafciogluu neće biti uručena “Plaketa Grada Sarajeva”

BiH

gradsko-vijece-grada-sarajeva-2

Gradsko vijeće Grada Sarajeva opozvalo je ranije donešenu odluku o dodjeli “Plakete Grada Sarajeva” Aliju Lafciogluu iz Bosna Sema obrazovnih institucija, povezanih sa Fettulahci (FETO) terorisitčkom organizacijom.

Vanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja je prekinuta u srijedu 10. novembra, nastavljena je danas, a glavna tačka dnevnog reda bila je zahtjev gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića za preispitivanje Odluke o dodjeli “Plakete Grada Sarajeva” Lafciogluu, koja je donešena 26. oktobra.

Vijećnici su izglasali opoziv ranije donešene odluke, nakon što je 15 njih bilo “za”, dva vijećnika su bila “protiv”, a tri vijećnika suzdržana.

gradsko-vijece-grada-sarajeva-8

Vijećnici su tokom rasprave izrazili nezadovoljstvo zbog neprisustvovanja gradonačelnika Ive Komšića sjednici, obzirom da je gradonačelnik uputio zahtjev za preispitivanje odluke. Tokom rasprave naglašeno je također kako bi dodjela ovakve nagrade Lafciogluu mogla nanijeti štetu Gradu Sarajevu.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je 26. oktobra donijelo odluku o dodjeli priznanja “Plaketa Grada Sarajeva” u oblasti sporta, kulture, obrazovanja, kao i Nagrade “Graham Bamford”, a Plaketa Grada Sarajeva, prema toj odluci, dodijeljena je Aliju Lafciogluu, profesoru u Bosna Sema obrazovnim institucijama, povezanim s terorističkom organizacijom Fetullahci (FETO).

gradsko-vijece-grada-sarajeva-7

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputio je, dva dana kasnije, predsjedavajućem Gradskog vijeća Grada Sarajeva Sulji Agiću zahtjev za preispitivanjem Odluke o dodjeli “Plakete Grada Sarajeva” Lafciogluu.

Ogranak FETO-a u BiH od 1998. godine, Bosna Sema obrazovne institucije na području ove zemlje djeluju s 15 obrazovnih ustanova, a radi se o četiri ustanove predškolskog tipa, četiri osnovne, pet srednjih škola i jednom univerzitetu. Pored Sarajeva, te obrazovne ustanove djeluju i u Bihaću, Mostaru, Zenici i Tuzli. Lafcioglu, kome je prema ranijoj odluci trebala biti dodijeljena plaketa, jedan je od prvih članova te organizacije koji su došli u BiH.

gradsko-vijece-grada-sarajeva-4

Podsjetimo da je Gradsko vijeće Grada Sarajeva ranije opozvalo i odluku o imenovanju Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, počasnim građaninom Sarajeva. Povod za ovakvu odluku je intervju Milana Bandića u kojem je rekao kako bi Bosnu i Hercegovinu trebalo ustrojiti tako da Hrvati dobiju svoj entitet.