Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

alarmantno stanje

Graja djece sve se manje čuje: Smanjuje se broj učenika, neke škole već zatvorene

Foto: Screenshot/BHRT

Područne škole se zatvaraju, a u onima čija su vrata i dalje otvorena, dječja graja se ne čuje kao nekada

Nastavlja se trend smanjenja broja učenika, a neke od škola već su i zatvorene. Da su alarmi odavno upaljeni, ilustruju primjeri škola u koje je upisan samo jedan učenik.

U nekim su pak formirana kombinovana odjeljenja u kojima djeca različitih dobnih uzrasta i razreda uče u jednoj učionici.

Jer je i ovo alternativno rješenje bolje od gašenja, uz veliki trud i posvećenost i učenika i nastavnika, javlja BHRT.

Tužna slika

Jedna učiteljica, dvije školske ploče i tri generacije. 45 minuta koliko čas traje, teško da može biti dovoljno, ali primorani su na to. To je slika koja je, nažalost, prisutna u cijeloj zemlji.

Područne škole se zatvaraju, a u onima čija su vrata i dalje otvorena, dječja graja se ne čuje kao nekada.

-Nije loše, dobro radim, dobijam puno petica, kaže Hamza Balić, učenik prvog razreda.

Ocjene su dobre, reći će učenici. No, bojazan od ovakve vrste učenja nerijetko imaju roditelj, te djecu izbjegavaju upisivati u manju, bližu školu. Sa najviše izazova u nastavi u kombiniranim odjeljenjima susreću se nastavnici.

-Puno zahtjeva od nas i priprema, rada i svega ostalog. Ja radim u kliznom rasporedu, tako je samo od mene, to nije po propisima, ali dva časa mi dolaze jedan razred prije, onda jedno dva sata budu zajedno, pa onda ostaje jedan razred još sat vremena poslije. Moj radni dan traje mnogo više nego u stvari što bi trebao. I plus treba to kod kuće to sve pripremiti, rekla je Ema Lipovača, profesorica razredne nastave u OŠ “Gornje Prekounje – Ripač”.

U područnim školama koje su opstale, bez obzira na teške uvjete, nemjerljiv je trud prosvjetnih radnika da nastava, ipak, ne trpi.

Nedostaje i nastavnog kadra

-Trebamo posmatrati kombinovana odjeljenja i škole u kojima su kao priliku da damo obrazovanju na značaju. Najlakše je ugasiti školu, ali šta smo s tim postigli, dakle jednostavno smo saučesnici u raseljavanju stanovništva, tvrdi Nermina Delić, direktorica OŠ “Harmani II”, Bihać.

U Unsko-sanskom kantonu, osim što je sve manje djece, nedostaje i nastavnog kadra. Svjesni su toga i u resornom ministarstvu.

-Mi imamo problem sa deficitarnim kadrovima, kao što su hemija, biologija, muzička i likovna kultura, pa i strani jezici, najviše zbog odlaska ljudi, ali prije svega, ne samo zbog odlaska, nego i ljudi koji ne žele studirati ova zanimanja, poručuje Denis Osmankić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

Godinama su stvarani uslovi za odlazak stanovništva, prvenstveno lošom ekonomskom politikom i svakodnevnom nesigurnošću sa kojom je društvo suočeno. Vremena za popravku je sve manje. Ne treba zaboraviti da su upravo djeca najvrijedniji resursi ove zemlje. Naši budući ljekari, učitelji, tokari…