Vozni park

Granična policija BiH: Tenderska dokumentacija za nabavku vozila prilagođena firmi iz Ljubuškog

granicna policija bih

Ova firma uglavnom pobjeđuje na tenderima ugovornih organa kojima rukovode kadrovi bliski HDZ-u BiH i partnerima, a nerijetko su i jedini ponuđači u često nezakonito „nacrtanim“ javnim nabavkama

Poslove nabavki uniformi vrijedne 2,4 miliona maraka Granična policija BiH dodjelila je firmi Tekstilna industrija iz Mostara iako ova firma nije ispunjavala uslove iz tenderske dokumentacije, piše Žurnal.

Polovinom oktobra prošle godine Granična policija BiH raspisala je tender za nabavku uniformi procijenjene vrijednosti 2.447.600 KM bez PDV-a. Predmet nabavke je obuhvatao: cipele, čizme, jakne, čarape, džempere, kombinezone, kišne mantile, košulje i pantalone. Na tender su pristigle dvije ponude od koji je jedna proglašena neprihvatljivom. Sa jedinim kvalifikovanim ponuđačem Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, zaključen je ugovor na iznos od 2.447.440 KM bez PDV-a.

Izvršena je isporuka cjelokupne ugovorene količine a u Zapisniku o prijemu navedeno je da je Komisija vizuelnim pregledom konstatovala da su dijelovi uniforme izgrađeni u skladu sa opisom i tehničkom specifikacijom predviđenom u tenderskoj dokumentaciji te da odgovaruju uzorcima dostavljenim uz ponudu.

Izbor dobavljača vršila je komisija za javne nabavke imenovana odlukom direktora Zorana Galića u 2020. godini bez učešća Uprave za administraciju, kako je to bilo prethodnih godina.

Zbog čega je Galić izostavio Upravu za administraciju Granične policije BiH posebno je upitno, jer u ovoj upravi je Odsjek za poslove nabavke i logistike koji provodi sve zakonske procedure u vezi s nabavkom robe, usluga, radovima i zaključivanjem svih vrsta ugovora.

Da Komisija koju je imenovao direktor Galić nije poštivala Zakon o javnim nabavkama te da ponuda firme Tekstilna industrija ne odgovara zahtjevima iz tenderske dokumentacije potvrdio je Izvještaj o obavljenoj finansijskoj reviziji Granične policije BiH za 2020. godinu.

“Evaluacija ponuda u nabavci dijelova uniformi nije izvršena na pravilan način. Ukoliko uzmemo u obzir prezentirane primjere, možemo zaključiti da uzorci koji su dostavljeni na ispitivanje ne odgovaraju u potpunosti zahtjevima iz tenderske dokumentacije. Komisija za javne nabavke je imala osnovu da ponudu izabranog ponuđača ocijeni nepotpunom, pa možemo konstatovati da nije izvršena pravilna evaluacija pristiglih ponuda što je za posljedicu imalo izbor ponuđača koji u potpunosti nije ispunjavao uslove postavljene tenderskom dokumentacijom”, naveli su revizori Ureda za reviziju BiH.

Nabavka uniformi nije bila jedina nabavka Granične policije u kojoj su utvrđene nepravilnosti. Za nabavku vozila Granična policija BiH “prilagodila” je tendersku dokumentaciju za firmu M.R.M iz Ljubuškog. Ova firma uglavnom pobjeđuje na tenderima ugovornih organa kojima rukovode kadrovi bliski HDZ-u BiH i partnerima, a nerijetko su i jedini ponuđači u često nezakonito „nacrtanim“ javnim nabavkama. O poslovima koje ova firma dobija od javnih institucija i preduzeća Žurnal je ranije pisao.

Kada su nepravilnosti kod “crtanja” javnih nabavki za ovu firmu u pitanju ni postupak nabavke vozila za potrebe Granične policije BiH nije bio izuzetak.

Odluka o pokretanju nabavke vozila putem otvorenog postupka donesena je 12.10.2020. godine, a nabavka je bila podijeljena na dva lota. Lot-1 je obuhvatao 26 kombi vozila kategorije M1, procijenjene vrijednosti 1.693.000 KM bez PDV-a. Lot-2 je obuhvatao dva teretna motorna vozila za prevoz službenih pasa, procijenjene vrijednosti 68.000 KM bez PDV-a.

U tehničkim specifikacijama po oba lota tražena su vozila koja imaju pogon na sva četiri točka zbog “korištenja vozila tokom cijele godine i po različitim terenima”. Za vozilo iz Lota-1 je traženo da ima devet sjedišta, da dužina vozila može biti maksimalno 5.000 mm, da zapremina motora može biti maksimalno 2.100 cm³, da vozilo ima klizna vrata sa obje strane minimalne širine 1.000 mm i dr. Za vozila iz Lota-2 je, između ostalog, traženo da vozilo ima minimalnu dužinu 4.400 mm, prosječna kataloška potrošnja 6l/100 km.

Dostavljene su po dvije ponude i to ponuđača M.R.M d.o.o. Ljubuški, koji je distributer VW vozila, i Guma M d.o.o. Mostar distributer Renaulta i Dacije u BiH. Ponuda Guma M d.o.o. Mostar ocijenjena je kao neprihvatljiva po oba lota jer ponuđena vozila nemaju pogon na sva četiri točka. Kao najpovoljniji ponuđač po oba lota izabrana je firma M.R.M d.o.o. Ljubuški i to sa ponuđenom cijenom po Lotu-1 od 1.692.250 KM bez PDV-a za 26 vozila Kombi VW T6, i po Lotu-2 od 68.000 KM bez PDV-a za dva vozila VW Caddy.

“Iako je Granična policija tokom analize tržišta, a prije pokretanja javne nabavke, tražila ponude firmi koje vrše distribuciju različitih marki vozila (Mercedes, Ford, Citroen, VW), tehničke karakteristike vozila u tenderskoj dokumentaciji su definisane tako da su se na tender mogli javiti samo ponuđači koji vrše distribuciju VW vozila. Prema dostupnim informacijama u toku revizije (ove i prethodnih godina), na tržištu je inače mala ponuda vozila sa pogonom na četiri točka, posebno za kombi vozila. Međutim, u konkretnom slučaju vozila iz Lota-1, ako je i postojala mogućnost ostvarenja konkurencije, ona je bila ograničena kroz ostale tehničke karakteristike, posebno u pogledu maksimalne dužine, maksimalne zapremine motora ili otvora na kliznim vratima”, naveli su revizori.

I prethodnih godina iz Granične policije BiH su definisali tehničku specifikaciju tako da je samo ova firma mogla ispuniti uslove tenderske dokumentacije. Zadnji put kada su nabavljali kombi vozila u 2018. godini u tenderskoj dokumentaciji maksimalna zahtijevana dužina za kombi vozila iznosila je 5.200 mm, a maksimalna zapremina motora 2.000 cm³. U tada provedenoj nabavci nije bilo konkurencije. Uslove je moglo ispuniti samo vozilo VW T6. Distributer ovih vozila u BiH je firma M.R.M iz Ljubuškog.

Od ove firme Granična policija BiH godinama nabavlja vozila. Tako su 2013. godine nabavili 25 vozila ukupne vrijednosti 970.515 KM, 2014. godina – 30 vozila ukupne vrijednosti 1.225.074 KM, 2015. godina – 28 vozila ukupne vrijednosti 1.662.773 KM, 2016. godina 26 vozila ukupne vrijednosti 1.460.310 KM, 2018. godina – 20 vozila ukupne vrijednosti 1.223.146 KM, 2020. godina – 28 vozila ukupne vrijednosti 1.760.250 KM. Samo u toku 2019. godine nije bilo nabavki vozila od ove firme.