Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zaštita zelene i vodene granice

Granična policija dobila donaciju vrijednu skoro pola miliona eura

granicna policija (2)

Sporazum o primopredaji ove opreme potpisali su danas u Sarajevu ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann i direktor Granične policije BiH Zoran Galić

U cilju što kvalitetnije zaštite državne granice, Savezno ministarstvo za unutrašnje poslove, izgradnju i zajednicu Savezne Republike Njemačke osiguralo je 458.000 eura vrijednu specijalističku opremu za Graničnu policiju Bosne i Hercegovine.

Tako je policijskim službenicima, koji su na prvoj liniji sprečavanja ilagalnih ulazaka u BiH, donirano šest ATV vozila (kvadova), 10 patrolnih čamaca, 3.000 NIK testova (namijenjenih za utvrđivanje prisustva droga) i po 11 termovizijskih kamera i drugih uređaja za noćno osmatranje.

Sporazum o primopredaji ove opreme potpisali su danas u Sarajevu ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann i direktor Granične policije BiH Zoran Galić koji su ocijenili da ova donacija predstavlja najbolji primjer dobre bilateralne saradnje.

Direktor Galić kazao je da samo značajnim ulaganjima u infrastrukturu odnosno materijalno-tehničke resurse Granična policija može ići u korak s primjenom najboljih i najmodernijih praksi kakve se primjenjuju u zemljama Evropske unije.

– Ova oprema je od značajne važnosti da svakodnevne aktivnosti podignemo na višu razinu. Njemačka je istinski partner Granične policije BiH od njenog osnivanja i nabavljaju uvijek opremu koja nam je neophodna i ono što mi zatražimo. Do sada nam je donirano više od 11 miliona KM – pojasnio je.

Kvadro vozila, dodao je Galić, bit će korištena za nadzor takozvane zelene granice, patrolni čamci su im neophodni u vršenju i pokrivanju vodene granice, gdje je zabilježen veliki broj migranata koji na taj način prelazeći rijeku ulaze u BiH i u nedostatku ovakvih čamaca bh. granica postaje propusnija.

Ambasadorica Hohmann kazala je da ovo najveća donacija u protekle dvije godine, napominjući da je cilj pomoći Graničnoj policiji da prevaziđe sve izazove poput pritiska kojem su izloženi zbog povećanog priliva migranta u BiH.

Podsjetila je da Graničnoj policiji nedostaje određeni broj policijskih službenika zbog čega su oni koji čuvaju takozvanu zelenu granicu još više pod pritiskom, te je Hohmann pohvalila ovu instituciju na onome što ostvaruje i pored svih izazova.

Izrazila je zadovoljstvo jer je Njemačka u mogućnosti pomoći Graničnoj policiji donacijom opreme da nadzire teško pristupačna područja i obavlja svoje zadatke na takvim teritorijima.

Oficir za vezu Savezne policije Njemačke pri Ambasadi Njemačke u BiH Oliver Hass važnim je nazvao jačanje svih jedinica Granične policije posebno onih koje su na samoj granici te je u dogovoru s predstavnicima ove bh. institucije odlučeno šta je najpotrebnije.

Iz Ambasade Njemačke najavljeno je da će se nastaviti ova saradnja dvije policije, a već u 2019. godini Njemačka će izdvojiti sredstva za nabavku opreme koja će biti namijenjena za aerodrome u Bosni i Hercegovini.