Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

apelaciono odjeljenje suda bih

Graničnom policajcu pet mjeseci zatvora, mora i vratiti 20 eura koje je uzeo kao mito

granična policija bih
FOTO: Robert Anic/PIXSELL
Ilustracija

Od optuženog oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to novčani iznos u visini od 20 eura

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je donijelo drugostepenu presudu kojom je odbijena kao neosnovana žalba branioca optuženog Petra Mitrovića i potvrđena prvostepena presuda Suda BiH od 30.1.2023. godine.

Prvostepenom presudom Suda BiH optuženi Petar Mitrović proglašen je krivim da je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od pet mjeseci.

Na osnovu odredbe člana 217. stav 4. KZBiH, od optuženog je oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem počinjenog krivičnog djela.

Optuženi Petar Mitrović proglašen je krivim što je, obavljajući poslove i zadatke ovlaštene službene osobe, policajca Granične policije BiH na poslovima granične kontrole lica i vozila, na Međunarodnom graničnom prelazu Gradiška između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatska, primio korist za sebe da u okviru svoje funkcije ne izvrši službenu radnju koju je bio dužan izvršiti. Primio je dar u iznosu od 20 eura.

Protiv ove presude žalba nije dozvoljena, saopćeno je iz Suda BiH.

Ovim je potvrđena presuda Suda Bosne i Hercegovine iz 30. januara 2023. u predmetu Petar Mitrović, kada je proglašen krivim za počinjenje krivičnog djela primanje dara, te mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci.

Optuženi Petar Mitrović je proglašen krivim što je, obavljajući poslove i zadatke ovlaštene službene osobe – policajca Granične policije BiH na poslovima granične kontrole lica i vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, vršeći kontrolu primio dar u iznosu od 20 eura.

U saopćenju su tada naveli i da se od optuženog oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to novčani iznos u visini od 20 eura.