Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KORUPCIJA U OPĆINI HADŽIĆI

Granitnu kocku poklanjali stranački podobnim za uređenje privatnih dvorišta

df651bf5c9d0ed4fc903168f6290cb1f

Granitne kocke, koje su 2015. skinute iz ulice Anđelka Lažetića, davane mještanima bliskim vladajućoj strukturi u Hadžićima. Firma “Bucomerc”, koja je bila izvođač radova, sebi odvukla četiri kamiona granitne kocke koju su dalje upotrijebili da bi vlasnik sebi popločao dvorište, a dio upotrijebljen za kružni tok na izlazu iz Hadžića. Dio kocke ukraden iz kasarne Žunovnica, gdje je ostatak bio lagerovan

Služba za opću upravu, društvene djelatnosti i zajedničke poslove Općine Hadžići prije dvije godine prijavila je krađu granitne kocke smještene u krugu nekadašnje kasarne Žunovnica, piše Žurnal.

Prijava je podnesena protiv nepoznatih osoba, a ko su te „NN“ osobe nadležni organi do danas nisu otkrili.

Iz MUP-a KS potvrdili su za Žurnal da je Šesta PU o krađi obaviještena 4. maja 2020. godine: „Nakon kompletiranja, 10.09.2020., prikupljeni operativni materijal je dostavljen Kantonalnom tužilaštvu KS zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo krađe”.

Granitnu kocku odvozili mještanima u dvorišta

I dok se od policijskih organa o ovome ne može dobiti više informacija, vijećnik iz Hadžića Admir Mujanović tvrdi da je nadležnima u Općini dobro poznato ko stoji iza krađe. Sve je počelo još 2015. godine kada je granitna kocka uklonjena iz ulice Anđelka Lažetića, od centra Hadžića do druge kapije Tehničko-remontnog zavoda.

Granitna kocka je iz ulice Anđelka Lažetića skinuta još 2015. godine

„Prema mjerenju dužine i širine puta, što potvrđuje i nadzorni organ Panprojekt d.o.o. Hadžići, tu je bilo oko 870 metara dužine i šest metara širine. Kada se to pomnoži dođemo do podatka da je skinuto ukupno od oko 5.220 kvadrata kocke“, procijenio je Mujanović, te dodao da je bilo i oko 1.600 metara ivičnjaka.

Radove je izvodilo preduzeće „Bucomerc“. Prema informacijama koje je još 2015. objavio Panprojekt d.o.o. Hadžići radovi su uključivali i zamjenu vodovodne, kanalizacione i gasne infrastrukture i njihova vrijednost je iznosila 372.153,68 KM.

Mještani Hadžića s kojima smo razgovarali i koji ne žele da im se objavljuje identitet kažu da je još 2015., neposredno nakon što je granitna kocka skinuta, jedan dio dat njihovim komšijama, bliskim vladajućoj strukturi.

Admir Mujanović tvrdi da je i „Bucomerc“ (prema podacima s Akta.ba vlasnik firme je Salih Mustajbegović) pred svoju kuću kod Kiseljaka odvukao četiri kamiona granitne kocke: „Za to imam svjedoke koji će dati izjavu Tužilaštvu KS. Na jednom starom telefonu ima i video-snimak kojim se to potvrđuje i priložit ću ga uz krivičnu prijavu. S jednim dijelom te ploče popločao je dvorište, a drugi je upotrijebio za kružni tok na izlazu iz Kiseljaka“.

Granitnom kockom iz Hadžića popločali kružni tok na izlazu iz Kiseljaka

Ono što je ostalo lagerovano je u kasarnu. Ali, tu nije kraj. Količina granitne kocke nastavila se smanjivati. Mještani, koji žive u blizini, viđali su da se ona odvozi i u po bijela dana.

Ko je krao granitnu kocku iz nekadašnje kasarne u Žunovnici?

Ove informacije došle su i do Mujanovića koji je insistirao na tome da Općina prijavi krađu: „Iza ove krađe stoje neki od radnika koje je Općina uposlila po ugovoru o djelu, a zadatak im je čuvanje granitnih kocki i ostalog materijala lagerovanog u kasarni. Oni su uposleni po stranačkoj i rodbinskoj liniji. Neki od njih, ne svi, u toku radnog vremena su utovarali i odvozili granitnu kocku i preprodavali je. Vršio sam pritisak na Općinu da podnesu krivičnu prijavu i to su na kraju uradili s tim da su oni u prijavili stavili „nepoznate osobe”, iako se jako dobro zna ko je to uradio“.

Odgovor Općine Admiru Mujanoviću

Iako o tome nema zvaničnih podataka, prema informacijama s kojima raspolaže Mujanović do sada je „nestalo“ oko 3.500 kvadratnih metara granitne kocke i oko 900 metara ivičnjaka. Međutim, krivična prijava koja je iz Općine podnesena Tužilaštvu KS odnosi se samo na krađu u kasarni.

Ono što je ostalo od granitne kocke, bit će prodano putem licitacije.

Ostatak granitne kocke bit će prodat putem licitacije

Općina Hadžići je krajem prošle godine objavila javni oglas za prodaju 280 kubnih metara granitne kocke sa početnom cijenom od 28.000 KM i 800 metara ivičnjaka početne cijene 12.000 KM.

„Općina se na ovaj potez odlučila s namjerom da prikriju krađu“, tvrdi Mujanović.

Krivične prijave

On dalje otkriva da je „nestalo“ i 12 hiljada kvadrata granitne kocke iz Kazine Bare, s lokalnog puta Pazarića prema Oseniku. Općina je navodno jednom lokalnom moćniku dozvolila da je uzme i on je dalje prodavao širom BiH.

Izvođači radova su bili „Komunalac“ i „Sarajevoputevi“.

„To je državna imovina, Općina je dužna da se brine o državnoj imovini. Ako je općinski pravobranilac zadužen da štiti državnu imovinu zašto se nije uključio u priču o krađi ove kocke, s jedne i druge lokacije“, ističe Mujanović, koji se već godinama bori protiv korupcije u Općini Hadžići.

On ukazuje i na to da firma „Bucomerc“ preko 15 godina izvodi preko 80 posto radova na području Općine Hadžići: „I uzimaju preko 20 miliona iz budžeta općine Hadžići. Kako je to moguće? Ne može se pričati da tu nema korupcije“.

Mujanović je i ranije, podsjetimo, podnosio prijave protiv općinskog načelnika Hamde Ejubovića, o čemu je Žurnal pisao.

Tada smo pisali Općini Hadžići, s nizom pitanja, na šta su nam odgovorili da načelnik „zadržava pravo da ne odgovore na postavljena pitanja i da su poluinformacije i dezinformacije već od ranije prisutne u javnom prostoru Općine i da izazivaju smutnju i prave nered među stanovništvom“.

Na službeni e-mail firme “Bucomerc” poslali smo upit, naslovljen na direktora Saliha Mustajbegovića, s pitanjem da li je tačno da su 2015. odvukli četiri kamiona granitne kocke, koju su upotrijebili za dvorište i kružni tok. Tražili smo da se izjasni i po pitanju favorizacije od Općine, ali i komentar na sve veće nezadovoljstvo mještana Hadžića, koji su po zgradama oblijepili naljepnice s prijedlogom da se ulicama da naziv “Bucomerc i T.W.I.”. Ova druga firma je također u vlasništvu porodice Mustajbegović.

Odgovor nismo dobili.

Osim toga, pokušali smo i telefonski stupiti u kontakt sa Mustajbegovićem, ali osoba koja nam se javila odbila je razgovarati.