Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GRAS: Radnici hoće da rade, a ne da idu u stečaj

gras

Premijer KS-a Elmedin Konaković izjavio je kako sve realnija postaje priča o stečaju Grasa, a ka tome ga vode višemilionska dugovanja Poreznoj upravi FBiH, Upravi za indirektno oporezivanje i radnicima po osnovu izvršnih presuda. Kao jedan od modela za narednu godinu, prema njegovim riječima, mogao bi biti da Vlada KS-a novcem iz budžeta kupi na aukciji tramvaje i autobuse za novo preduzeće koje bi onda preuzelo vozače i radnike.

U Sindikatu radnika Grasa nisu za stečaj, jer smatraju da on nije jedino rješenje za ovu firmu.

– Stečaj je nešto što treba da spašava, a mi imamo obrnuto situaciju u našoj zemlji. Svaka firma koja je otišla u stečaj propala je. Smatramo da vlasnici firme – Vlada i Skupština KS-a treba da promijene tarifni sistem i još neke stvari oko kojih smo se hiljadu puta dogovorili ili da nas puste da radimo na ekonomskim principima. Želimo da naplatimo svoju uslugu onoliko koliko treba da bismo bili na nuli i onda će ova firma opstati. Gras ima tržište, putnike i to nije sporno. Ali prevoziti dnevno 250.000 putnika i reći da smo u gubitku je smiješno, kaže Amir Muminović, potpredsjednik Sindikata.

On naglašava da su radnici najmanje krivi za stanje u Grasu i da će pružiti žestok otpor ukoliko se bude radilo na njihovu štetu.

– Nećemo dozvoliti da sve ide na štetu radnika, jer mi nismo krivi. Zna se ko je kriv, ranije vlade koje su dozvolile da Gras radi na cijenama i tarifnoj politici koja nema veze s vezom, koja je napravljena da se čuvaju glasovi i zbrinjavaju porodice i prijatelji svih bivših ministara i premijera. I onda na kraju kažu da nas ima viška, ističe Muminović.

Komentarišući o novoj firmi koju pominje premijer, Muminović navodi da će i ona brzo propasti ako bude radila po istoj tarifnoj politici i u istim uslovima kao što radi Gras.