Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grasovi kontrolori u 2015. uručili 540 prekršajnih naloga

gras revizori11

Grasovi kontrolori u protekloj godini uručili su 540 prekršajnih naloga u vozilima javnog gradskog prijevoza na području Kantona Sarajevo.

Manje od pola putnika, njih 224, koji su zatečeni bez važeće karte platili su kaznu koja im je uručena.

Iz Službe kontrole naplate Feni su kazali da je za preostalih 316 podnesen zahtjev Upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo za pokretanje prekršajnog postupka.

Najveći broj prekršajnih naloga izdat je prilikom kontrole ispravnosti voznih karata u tramvajskom saobraćaju, a kartu u prijevozu uglavnom nisu imali korisnici starosne dobi između 20 i 30 godina.

Sa sigurnosnog aspekta struktura problema s kojima se susreću kontrolori prilikom izdavanja prekršajnih naloga ili naplate doplatnih karata nije se značajno poboljšala u odnosu na prethodne godine.

– Ipak, zakonska regulativa doprinijela je smanjenju obima i intenziteta tih problema čime je znatno olakšano obavljanje ovog kompleksnog i stresnog posla – istakli su iz GRAS-a.

Podsjeća radi, početkom prošle godine Uprava GRAS-a počela je s primjenom Zakona o obavezama i ovlaštenjima kontrolora javnog prijevoza, a nakon što su ga u septembru 2014. godine usvojili zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo.