Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gratz: Novi Zakona o državnoj službi napraviće veliku štetu

dom naroda fbih1

Nakon što je Vlada, a potom i vladajuća većina u Predstavničkom domu FBiH odbila sve amandmane na izmjene Zakona o državnoj službi, zastupnik Naše stranke Dennis Gratz je glasao protiv izmjena ovog zakona, saopćeno je iz te stranke.

Gratz je kazao da su SDA, SBB i HDZ “odlučili odbiti sve dobre prijedloge koji bi ublažili efekte ovog zakona”.

gratz

Gratz

– Bez izmjena koje smo predlagali, mišljenja smo da će novi zakon politizirati sve rukovodeće pozicije, unijeti nesigurnost, a uništiti i ovo malo efikasnosti u funkcioniranju države što nam je ostalo – istaknuo je Gratz.

Nadali smo se, dodao je on, da će “vlast uvidjeti da postoji barem minimum profesionalnih rukovodećih pozicija na koje ne možete dovoditi nekompetentne ljude, jer od tih pozicija ovisi neometan rad naših institucija”.

– Očigledno je da oni smatraju kako njihove stranačke kolege mogu biti i savjetnici, i sekretari domova, i šefovi stručnih službi i federalni inspektori. Svi smo u Našoj stranci protiv toga – zaključio je Gratz, saopćeno je iz Naše stranke.

Nakon što su u Predstavničkom domu usvojene izmjene i dopune Zakona o državnoj službi, počela je i djesnica Dom naroda Parlamenta FBiH koji je odobrio da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u FBiH, kojim je između ostalog, predviđeno da rukovodioci samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovodioci federalnih uprava i organizacija i rukovodioci stručnih službi Vlade FBiH više nemaju status državnih službenika.

– Rukovodećih ljudi trenutno ima 206, od kojih će sigurno oko 70 posto ostati. Ne treba se bojati ovog zakona, po kojem će rukovodioci biti raspoređeni na odgovarajuća mjesta – kazao je federalni ministar Mato Jozić, obrazlažući zakon delegatima.

U roku od 30 dana o dana stupanja na snagu zakona Vlada FBiH će propisati vrstu, složenosti poslova koje trebaju zadovoljavati državni službenici.

Pomoćnike u ministarstvima predlagat će ministri, a potvrđivati Vlada, koja će propisati uvjete koje te osobe trebaju zadovoljavati.

Na ovaj način nastoji se povećati ekspeditivnost državne službe u izvršavanju radnih zadataka, u skladu s Reformskom agendom za BiH za period 2015.-2018. godina.

Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi FBiH izvršit će se njegovo usklađivanje sa Zakonom o radu i Zakonom Zakonom o organizaciji organa uprave u FBiH.

Prema dosadašnjem toku rasprave, delegati Kluba Hrvata na današnjoj vanrednoj sjednici će podržati predložene izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u FBiH, dok će delegati Kluba Srba biti protiv usvajanja zakona. Također, odobrava ga i većina delegata iz Kluba Bošnjaka.