Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gratz od FIA-e traži podatke o broju zaposlenih

gratz

Zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH Dennis Gratz, nakon uskraćivanja odgovora novinarima o broju, struci, imenima i prezimenima te statusu zaposlenih u Finansijsko-informatičkoj agenciji Federacije BiH (FIA), isti je zahtjev uputio prema Agenciji, pozivajući se na pravo pristupa informacijama, ali i obavezu Agencije da odgovori na zastupnička pitanja u roku od 15 dana, saopćeno je iz Naše stranke.

– Praksa je pokazala da javni organi koji nisu pod direktnom koordinacijom Vlade Federacije BiH pogrešno primjenjuju standarde slobode pristupa informacijama i pitanje zaštite ličnih podataka. Dakle, postoje standardi uskraćivanja podataka, koji se tiču zaštite privatnosti treće osobe, ali podaci o njenom radnom odnosu unutar Agencije jednostavno ne potpadaju pod njen privatni status. U ovom slučaju je za ovaj propust odgovorna Agencija. Znamo da UO imenuje Vlada na prijedlog ministra finansija – kazao je Gratz, navodi se u saopćenju.

Zastupnik Gratz dalje navodi da podaci do kojih su mediji došli kažu da je u FIA-i zaposlena 121 osoba, a riječ je o agenciji koja ima stalne izvora finansiranja zagarantovane Zakonom, ali i Odlukom o naknadama za usluge koje je donijela Vlada.

– Hiljade kompanija podnosi svoje izvještaje ovoj Agenciji. Zamislite, institucija zadužena da vodi registar obveznika podnošenja finansijskih izvještaja ne poznaje ni minimum principa javnosti. I tu više nije stvar podataka, već motiva. Kada neko na ovaj način krije podatke od medija, onda je jedino što javnost može pretpostaviti jeste da neko ima i ozbiljan motiv da postupa na takav način. Imaju 15 dana, pa ćemo vidjeti – kazao je Gratz, saopćeno je iz Naše stranke.