Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gratz predložio novi zakon o izboru čelnih ljudi lokalne samouprave

BiH

Dennis-Gratz2

Federalni zastupnik Dennis Gratz danas je Vladi Federacije BiH uputio Prijedlog zakona o izboru, prestanku mandata, ograničenju kandidature, opozivu i zamjeni gradonačelnika gradova i načelnika općina u Federaciji BiH.

Gratz u saopćenju za javnost navodi da novi propis otvara vrata drugačijem načinu izbora, kao i ograničenjima mogućnosti reizbora. Poručio je da očekuje da njegov prijedlog pokrene širu debatu, kako bi promjene sistema izbora bile spremne za lokalne izbore 2020. godine.

– Ovaj prijedlog predviđa ograničenje kandidature na način da se osoba koja je već dva mandata uzastopno izabrana za gradonačelnika ili načelnika ne može kandidovati za treći mandat. To će otvoriti prostor demokratizaciji jedinica lokalne samouprave u kojima su trenutno takve okolnosti da gradonačelnici i načelnici imaju takve resurse gdje teško dolazi do smjene vlasti – kazao je Gratz.

Također, dodao je da ovaj prijedlog predviđa direktni izbor svih gradonačelnika i načelnika, izuzev onih za koje Ustav Federacije BiH propisuje drugačije, ali istovremeno ističe potrebu da se i slučajevi Mostara i Sarajeva rješavaju u tom pravcu.

– Na liniji je i ranijeg prijedloga platforme ‘Naš Mostar’, pa istim želim ponuditi okvir za dvokružni sistem izbora, kojim bi se ohrabrila šira izborna debata o važnim lokalnim pitanjima. Drugi krug izbora za gradonačelnike/ce i načelnike/ce bi sigurno vratio pažnju na pitanje – šta možemo i moramo uraditi za lokalnu zajednicu – dodaje Gratz.

Prijedlog bi zamijenio trenutni zakonski okvir koji uređuje izbor načelnika, konačno bi se u potpunosti regulisao status i izbor gradonačelnika, a isti briše raniju obavezu o strukturi naknada visokih dužnosnika u općinama i gradovima, koja ih po trenutno važećim normama stavlja u izjednačen položaj s premijerom i drugim funkcionerima na federalnom nivou – navodi se u saopćenju.