Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grbavac: Ne protestiramo, tu smo u znak podrške ranijem dogovoru

BiH

protesti hvo arbih (4)
Foto: I. Kralj

Predsjednik Udruge „Zaboravljeni branitelji“ Drago Grbavac izjavio je da članovi Savjeta branitelja FBiH, koji su se okupili ispred zgrade Federalnog parlamenta, ne protestiraju već su došli spontano u znak podrške ranijem dogovoru o stavljanju rezolucije o pravima branitelja na dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma.

Interresorna radna grupa s kojom je to dogovarano sastoji se i od predstavnika četiriju federalnih ministarstva, kao i po tri člana iz Predstavničkog i Doma naroda Federalnog parlamenta, napomenuo je Grbavac i dodao da članovi iz Doma naroda nikad nisu ni došli.

Osnovni zahtjev iz rezolucije je da ljudi koji su se tokom proteklog rata u BiH borili u odbrambenim jedinicama dobiju po šest KM za svaki mjesec učešća u ratu na prvoj borbenoj liniji, izjavio je također predsjednik Udruge „Zaboravljeni branitelji“.

– Zahtjev je i da bude sačinjen novi registar branitelja koji trenutno broji oko 580.000 članova, a mi imamo pisane podatke da je rat završilo nešto više od 229.000 pripadnika Armije RBiH i 37.000 pripadnika HVO-a – njegove su riječi.

U zgradi Federalnog parlamenta u toku je tematska sjednica Predstavničkog doma posvećena stanju i perspektivama drvno-prerađivačke industrije u FBiH.

Odmah po otvaranju sjednice, predsjedavajući Doma Edin Mušić je izjavio da će tokom dana članovi parlamentarnog radnog tijela za boračko-invalidsku zaštitu i odgovarajuće radne grupe razgovarati s predstavnicima Savjeta branitelja FBiH, koji su se okupili ispred zgrade Parlamenta.

Zasad je okupljeno nešto više od stotinu članova Savjeta branitelja koji smatraju da će im se pridružiti i više stotina njihovih kolega iz cijele Federacije BiH.

Osim tematskog zasjedanja o drvno-prerađivačkoj industriji, za danas je najavljena i vanredna sjednica Predstavničkog doma o zastoju u gradnji koridora 5-C i stanju u preduzeću Autoceste FBiH.