Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gregorian: Odgovornost svakog građanina je da odbije netoleranciju

raffi gregorian

Borba protiv nasilnog ekstremizma znači proaktivno djelovati da bi se spriječili pokušaji nasilnih ekstremista da radikaliziraju, regrutiraju i mobiliziraju svoje sljedbenike za nasilje.

Napisao je to direktor za multilateralne poslove u Uredu za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma u State Departmentu Raffi Gregorian na blogu ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack, povodom nedavne posjete BiH.

Pojasnio je da ova aktivnost počinje identificiranjem i bavljenjem određenim faktorima u zemljama, zajednicama i društvima u kojima nasilni ekstremisti lakše privuku ljude da slijede njihovu ideologiju.

– Ti faktori su problemi koji su vama koji živite ovdje u BiH jako dobro poznati – korupcija, nepostojanje ekonomskih šansi, te percepcije diskriminacije određenih etničkih i vjerskih skupina – napisao je Gregorian.

Naveo je i da State department, zajedno s USAID-om, proširuje partnerske odnose i programe za borbu protiv nasilnog ekstremizma s brojnim akterima u vladinom i nevladinom sektoru širom svijeta, pojačavajući i svoj diplomatski angažman u borbi protiv nasilnog ekstremizma.

Podsjetio je da SAD ima čvrstu saradnju s institucijama u BiH što se tiče borbe protiv terorizma, napominjući da je borba protiv nasilnog ekstremizma duga i teška.

– Kada govorimo o vrlo realnoj opasnosti od ISIS-a ili takozvane Islamske države, istaknuo bih hrabri potez reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića da se suprotstavi nasilnom ekstremizmu i da ga osudi. Stalno suprotstavljanje izobličavanju islama, osuđivanje nasilja i promoviranje stoljećima duge tradicije inkluzije i suživota predstavljaju najljepšu tradiciju BiH – mišljenja je Gregorian.

Ponovio je da su SAD opredijeljene za dobrobit svakog građanina u BiH, ali i u svijetu, opredijeljene su za slobodu religije i pravo svih vjernika, bez obzira kojoj vjeri pripadaju, da se izražavaju i svoju vjeru prakticiraju u miru, ali tu jednostavno nema mjesta pravu na zagovaranje nasilja.

Gregorian dodaje i da je odgovornost građanina svake zemlje da odbije netoleranciju.

– I dalje pažljivo pratim šta se dešava u BiH. Nemam iluzija u vezi sa izazovima koji su pred nama, a korištenje negativne, nacionalističke retorike može ugroziti stabilnost, sigurnost i blagostanje brže i više nego bilo koji mali broj nasilnih ekstremista. No, uvjerio sam se i šta građani BiH mogu zajedno izgraditi kada se fokusiraju na to i siguran sam da najbolje tek dolazi – zaključio je Gregorian.