Hrvatski ministar u BiH

Grlić Radman: Hrvatska je najpouzdaniji partner Bosne i Hercegovine

grlic radman ftv (1)

Treba izbjegavati govor mržnje i raditi na edukaciji mlađih generacija, poručio je

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman u službenoj je posjeti Bosni i Hercegovini. Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježju u Križančevu Selu uputio se ka Guča Gori. Planom posjete je planirano da se Grlić Radman sastane s predstavnicima lokalne zajednice u Vitezu.

Nakon polaganje cvijeća na spomen-obilježju u Križančevom Selu šef hrvatske diplomatije nakratko se obratio novinarima. Između ostalog, kazao je da podržava cjelovitu Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu, ali isto tako podsjetio na značaj legitimnog predstavljanja, za koji se zalaže. Hrvatska je najpouzdaniji partner Bosne i Hercegovine, rekao je Grlić Radman.

U interesu je svih političara širiti poruke koje doprinose miru zarad evropskih vrijednosti kojima svi težimo, dodao je. Jačanje dobrosusjedskih odnosa također je jedna od tema o kojoj će razgovarati, rekao je Grlić Radman.

Političku situaciju u našoj zemlji je također prokomentarisao – želi, kaže, vidjeti mir, napredak, a zato su odgovorni svi lideri u našoj zemlji.

On se u Bosni i Hercegovini, koju je nazvao svojim drugom domovinom, kaže, osjeća sigurnim. Treba izbjegavati govor mržnje i raditi na edukaciji mlađih generacija, poručio je.

Hrvatski ministar i sutra ostaje u BiH. Kako je najavljeno, ujutro su planirani sastanci hrvatske i bosanskohercegovačkih izaslanstava. Između ostalog, u Ministarstvu vanjskih poslova BiH sastat će se s ministricom Biserom Turković. Nakon toga, razgovarat će i s vjerskim zvaničnicima, među ostalim, i kardinalom Vinkom Puljićem.

Svoju posjetu našoj zemlji nastavit će sastancima u Mostaru, najprije s gradonačelnikom Mostara, nakon toga također s predstavnicima nekih od vjerskih zvaničnika.