BiH

besmisleno

Grmuša: NSRS ne terba da raspravlja o deklaraciji SDA

27/10/2019

SNSD i njegov lider uputili su najveći kompliment upravo samom Izetbegoviću i dali su mu značaj kakav on nikad nije imao - rekao je Grmuša

Partija demokratskog progresa (PDP) dvadeset godina uporno ponavlja svoj bazični politički stav da BiH može funkcionisati isključivo kao visokodecentralizovana zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda. Zbog toga kategorički odbacujemo svaku inicijativu i SDA i bilo koje druge stranke iz FBiH kojom se ustavno uređenje zemlje dovodi u pitanje i borićemo se svim političkim sredstvima kako bismo onemogućili realizaciju takvih inicijativa – rekao je član Glavnog odbora PDP-a Milko Grmuša.

On je istakao da je PDP odlučnog stava da ne dozvoli, kako je saopćio, istorijsko poniženje Narodne skupštine Republike Srpske na način da se u njoj raspravlja o stranačkom dokumentu SDA.

-Najavom da će najviša i najvažnija institucija u Republici Srpskoj, a što Narodna skupština jeste i što mora da bude ako zaista želimo da razvijamo emancipovanu i slobodnu Republiku Srpsku, raspravljati o nerealnim političkim snovima Bakira Izetbegovića, a koji se nikad neće realizovati, SNSD i njegov lider uputili su najveći kompliment upravo samom Izetbegoviću i dali su mu značaj kakav on nikad nije imao – rekao je Grmuša.

Dodao je da je većina značajnih ili manje značajnih stranaka iz FBiH do sada donosila rezne deklaracije koje su bile na uštrb Republike Srpske, uključujući i SNSD-ovog strateškog partnera HDZBiH, koji se u svojoj programskoj deklaraciji založio za manji značaj entiteta i cijepanje Republike Srpske, pa se nije ni o tome raljspravljalo u najvišem zakonodavnom tijelu.

-Osim toga, sav besmisao raspravljanja o bilo čijim stranačkim dokumentima u NSRS ilustruje i činjenica da sam SNSD nikad nije na svojim stranačkim organima stavio van snage dokumente koje je usvojio na svom stranačkom saboru, poput Deklaracije o regionalnoj saradnji i evroatlantskim integracijama iz 2003. godine, u kojoj se ova stranka snažno založila za pristupanje BiH Nato savezu. Isto opredjeljenje ka Nato integracijama SNSD je ponovio u sporazumu sa svojim koalicionim partnerima DNS-om i SP-om, također 2003. godine u dokumentu koji su nazvali „Povelja za budućnost“. Dodatno, SNSD je zajedno sa svojim današnjim partnerima, SDA i HDZ BiH, 2009. godine potpisao famozni Prudski sporazum kojim je bila predviđena teritorijalna i ustavna rekompozicija BiH, stvaranje četiri teritorijalne jedinice sa tri nivoa vlasti, a čime bi bio potpuno napušten dejtonski ustav i pozicija Republike Srpske – istakao je Grmuša.

On je rekao da PDP, iako je dokumentovao mnoge malverzacije i nepravilnosti tokom prošlogodišnjih izbora, ipak principijelno poziva SNSD, HDZ, i SDA da formiraju novu vlast na nivou BiH.

Grmuša je podsjetio da za vrijeme mandata Mladena Ivanića u Predsjedništvu BiH nije bilo nijednog prenosa nadležnosti s Republike Srpske na nivo zajedničkih institucija BiH, da je trajno onemogućena tužba BiH protiv Srbije, kao i da je zaštićen dignitet 9. januara kao praznika Republike Srpske.

„Samo na takav način, mudrom, odgovornom i doslijednom politikom, moguće je sačuvati subjektivitet Republike Srpske i mi ponovo pozivamo sve političke aktere u Republici Srpskoj da se ponašaju na taj način“, zaključio je Grmuša.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.