Sarajevo

Građani u karantinu na Bjelavama započela štrajk glađu: “Tu smo 16 dana, molimo ih danima”

Studentski dom Bjelave 2 – izolatorij

Majka dvoje djece, od kojih je jedno petomjesečna beba, također se pridružila štrajku glađu

Grupa građana koji su po povratku u Bosnu i Hercegovinu smješteni u karantin u Studentskom domu Bjelave u Sarajevu od jutros je započela štrajk glađu jer nisu pušteni kućama nakon 14 dana.

U razgovoru za N1 kazali su kako su već 16 dana u karantinu i da im se još niko nije obratio uprkos pozivima i apelima nadležnih. Među osobama koje štrajkuju glađu ima i porodica s djecom, piše N1.

“Niko nije došao niti nas zvao. Kontaktirali smo jutros ured ministra Ismira Juske i rekli su da će nas zvati danas. Među nama ima ljudi koji nisu testirani, a ovdje smo 16 dana. Neki su i jučer odbili hranu, a jutros oko 50 nas štrajkuje glađu. Moj lični problem je taj što me je ovaj karantin koštao firme. Ne mogu radnicima plate da isplatim. Ali idemo do kraja, istjerao sam ja i gore od ovoga”, rekao nam je Zerin Nurkanović koji se vratio iz Švedske.

Majka dvoje djece, od kojih je jedno petomjesečna beba, također se pridružila štrajku glađu.

“Štrajkujem bez obzira što dojim bebu. Jako sam iscrpljena i ne spavam po četiri sata u toku dana. Jedna je soba, djeca različito spavaju i rijetko odmorim. Nisam se odupirala, kako svima tako i meni, ali evo i nakon dana se ništa ne dešava. Psihički i fizički ne mogu više”, kazala nam je ova majka.

Kazala je kako odjeću pere na ruke i suši na radijatoru, te da, zbog toga što se ne stigne osušiti sve, zna obući i mokru odjeću kada im dolaze radnici koji dijele hranu.

“Polako psihički svi popuštamo, a nadležni daju izjave kako je sve super”, rekao je jedan od građana smještenih u karantin.

Smatraju da su im ljudska prava narušena istaknuvši kako su grupe koje s došle poslije njih u Tuzli testirane i puštene kući. Nadležene mole za pomoć i reakciju poručujući da su na rubu živaca te da će im, kada izađu svima biti potrebna pomoć psihijatra.

Podsjetimo, građani koji su se vratili u BiH smještaju se u Dom Bjelave, a nadležne inspekcije su izdale rješenje prema kojem u karantinu provode 28 dana.

U RS-u se rješenje također izdaju na 28 dana, ali se građani puštaju nakon 14 dana kućama i propisuje im se mjera boravka u kući još 14 dana.