Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grupa ljekara traži smjenu Upravnog odbora KCUS-a

ljekari protest444
Foto: Dnenvi avaz

Grupa ljekara, hirurga je u utorak u sarajevskom Velikom parku organizirala konferenciju za medije na kojoj su se obratili javnosti sa zahtjevom da se prekine mobing, maltretiranje, ponižavanje i pretresi ličnih stvari ljekara od strane Uprave Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Novinarima su se obratili hirurzi prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, prof.dr. Mirza Biščević, prim. mr.sci. med. dr. Senad Maksić, prim. mr. sci.med.dr. Semin Bećirbegović i dr. Hasan Tanović koji su naglasili da su kadrovska rješenja, postavljanja i razrješenja “samo predmet manipulacije, kojima se neko nagrađuje, a neko kažnjava, te da to sasvim jasno govori da kvalitet i reference više nisu bitne”.

Doktor Senad Maksić je kazao da nije smjena profesora Gavrankapetanovića izazvala njihovu reakciju, već “silni teror”.

Gavrankapetanović je pojasnio da je sve počelo od trenutka kada je “Upravi na ljudski način rekao ono što je trebalo, te je uslijedila je odmazda“.

– Molimo vas da prenesete naše upozorenje da raditi pod ovim pritiskom i u ovakvim uslovima više nismo u mogućnosti. Nakon izlaska iz operacione sale, zatiče me slika pretresa mojih ličnih stvari u ormaru od strane mlađeg kolege koji je natjeran na to. Tražimo zaštitu od pritiska i ponižavanja i naših kolega koji nemaju mogućnosti da se odupri sili – kazao je Gavrankapetanović.

Kažu da su zato ovu konferenciju za medije nazvali „Šta je karakter?”, kao pouku budućim generacijama “da niko više nikada ne doživi ovo što je doživjela ova generacija hirurga”.

Ukazali su i na to kako ljekari nemaju uslove za rad da bi pacijentima pružili kvalitetnu uslugu.

Tvrde da rade dopunski rad jer su primorani zbog niskih plata od 1.700 KM do 1.800 KM, ali će zbog pritisaka, preopterećenosti krenuti “trbuhom za kruhom” tamo gdje se njihov rad više cijeni.

Ljekari hirurzi su pozvali premijera Federacije BiH Fadila Novalića da po hitnom postupku smijeni Upravni odbor KCUS-a.