migranti iz vučjaka

Grupa od 170 migranata prebačena iz Ušivka u Blažuj

migranti

U Blažuju postavljeno sto kontejnera za stanovanje. Također, završena je većina radova na 18 zidanih objekata koji su već bili

Grupa migranata, koja je do danas boravila u prihvatnom centru Ušivak kod Hadžića, premještena je u kasarnu u Blažuju, a tokom dana će biti prebačeno ukupno 170 migranata.

Radi se o migrantima koji su prije Ušivka bili smješteni u Vučjaku, improviziranom kampu kod Bihaća.

Dražen Rozić iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) kazao je novinarima da će i naredne sedmice biti preseljeno do 200 migranata.

– U Blažuju nije još sve spremno, ali svi radovi će biti gotovi do 25. janura. Radimo da uspostavimo dio po dio centra i da omogućimo smještaj što većeg broja ljudi dok je vrijeme hladno – rekao je Rozić.

Istakao je da je u Blažuju postavljeno sto kontejnera za stanovanje. Također, završena je većina radova na 18 zidanih objekata koji su već bili.

– Radi se na uspostavi kuhinje i dnevnog boravka. Imamo problema s električnom energijom a na tome ćemo raditi sljedeće sedmice – naveo je Rozić te dodao da je u Blažuju smješteno 413 migranata, a smatra da bi maksimalni kapacitet mogao biti oko 1.200 osoba.

Naveo je i da je manji broj novih migranata u Bosni i Hercegovini, zbog zime, ali da se treba spremiti za proljeće.