Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GS: CIK treba spriječiti nezakonito registriranje birača

gs

Građanski savez traži ovim putem od Centralne izborne komisije da se očituje o javnim, bjelodanim i dokazanim navodima da su barem dvije političke stranke koje učestvuju u izbornom procesu za Opšte izbore 2018., naime HDZ i SNSD, počinile masovno kršenje Izbornog zakona registracijom hiljada nepostojećih, fiktivnih, birača za glasanje poštom, kaže se u saopćenju za javnost i dodaje:

– CIK je odgovoran za integritet izbornog procesa i osiguranje da rezultati izbora predstavljaju izraz volje naroda. Stoga su članovi CIK-a dužni naložiti provjeru i poništavanje svake nelegalne registracije i o tome obavijestiti kako javnost, tako i nadležne institucije.

Već sada nema sumnje, na osnovu javno dostupnih podataka, da broj nezakonito registrovanih birača može značajno uticati na izborni rezultat. Ako se CIK ogluši na to, biće jasno da je i ta institucija dio zajedničkog Plana B Dragana Čovića i Milorada Dodika koji se temelji na podrivanju volje demokratske većine u Bosni i Hercegovini. Ono što u ovom trenutku u najmanju ruku šokira je činjenica da CIK već danima ne nalazi za shodno niti da se o tome javno izjasni.

GS želi i ovom prilikom ukazati javnosti da je ovih dana takođe postalo jasno ono o čemu govorimo godinama: u najveću i najmasovniju izbornu prevaru i pokušaj podrivanja volje građanske većine uključeni su važni segmenti državnog aparata Republike Hrvatske. Hrvatska se prema Bosni i Hercegovini ponaša kao prema neprijateljskoj zemlji. Državni vrh Republike Hrvatske, počevši od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bez ikakvog ustručavanja pokušava podriti mir i stabilnost Bosne i Hercegovine, ali i regiona, jer i dalje sanja o Banovini Hrvatskoj.

Činjenica da su potpredsjednik vladajuće stranke u Hrvatskoj, Milijan Vasić i stranački aparat HDZ-a, te zvanične obavještajne i paraobavjaštajne strukture Hrvatske uključene u pokušaj podrivanja izbornog procesa u Hrvatskoj govori samo jedno – da imamo posla s ljudima opasnih namjera.

Istovremeno, državno rukovodstvo Srbije na čelu sa Aleksandrom – „Sto muslimana za jednog Srbina“ – Vučićem otvoreno se miješa u izborni procesa. I Hrvatska i Srbija, kao što se to može vidjeti i iz javno dostupnih podataka o razlozima stavljanja Nikole Špirića na „crnu listu“ Sjedinjenih Američkih Država to čine pod pokroviteljstvom Rusije.

Trenutak pred nama je istorijski. Koalicija neprijatelja naše zemlje kakva je okupljena sada nije postojala od 1992. godine. Mi u GS-u se stoga koristimo i ovom prilikom da pozovemo Denisa Bećirovića da povuče kandidaturu i tako, barem jednom, između prinadležnosti u parlamentu i države izabere državu. Njegova kandidatura nema nijedan drugi cilj osim da nizu njegovih partijskih kolega osigura egzistenciju u hladovini parlamenta. Njen jedini rezultat može biti omogućavanje pobjede Draganu Čoviću i aktivacije Plana B.