Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GS o saopštenju SDA: Izvinite se narodu i prestanite se tući po džamijama

gradjanski savez1
FOTO: I. Kralj

Povodom saopštenja SDA, kojim se za “podivljali šovinizam HDZ-a i Dragana Čovića krive građanske stranke”, Građanski savez želi ovim putem da obavijesti javnost o slijedećem:

“Osnovni razlog za povampirenje Herceg-Bosne i ustaštva je u kapitulanstvu SDA i Bakira Izetbegovića lično i njihovoj snishodljivosti u odnosu na politiku otvorenog podjarmljivanja matematičke većine građana BiH koju vodi i zagovara Dragan Čović i HDZ. Nakon jučerašnjeg saopštenja, međutim, jasno je da Čović ne laže kada kaže da SDA s njim razgovara ispod stola o uspostavi trećeg entiteta.

Nesposobnost SDA da konačno, dvije decenije poslije Ahmića, Dretelja i Heliodroma razveže zastave koje je vezala sa Matom Bobanom i zločinačkom ideologijom koja je proglašena odgovornom za zajednički zločinački poduhvat, pokazuje da ta stranka, osim ličnog bogaćenja rukovodstva, nema nikakvu politiku.

SDA-ovo pozivanje na patriotizam, na kojem temelji 25 godina svoje vlasti, može se sagledati samo u svjetlu njihovog poziva građanima da glasaju za ratne zločince Biljanu Plavišić i Nikolu Koljevića.

Umjesto da upute izvinjenje narodu što je njihovo rukovodstvo uvjeravalo da rata neće biti i da mirno spava dok su zločinci oštrili noževe, SDA je i poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu i poslije genocida nad Bošnjacima, nad narodom koji tvrdi da predstavlja, nastavila da sarađuje sa njegovim koljačima. Tako je još na izborima 1998. godine SDA od ostataka bošnjačke većine iz istočne Bosne ponovo tražila da glasaju za Biljanu Plavšić.

Na koncu, SDA ne može biti ozbiljno shvaćena sve dok se njeni najviši zvaničnici fizički obračunavaju u vjerskim objektima i u mjestu koje je SDA izgubila i predala u ruke nasljednicima Ratka Mladića drugi put u 20 godina. Stoga, da bi bili ozbiljno shvaćeni, izvinite se narodu ove zemlje za štetu koju ste mu nanijeli i prestanite se tući po džamijama”, stoji u saopćenju Građanskog saveza.