Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GS: Salihović da naredi privođenje Dodika i članova “referendumske komisije”

gradjanski savez2

Građanski savez pozdravlja odluku Ustavnog suda BiH da odbije zahtjev Narodne skupštine RS-a za reviziju odluke o tzv. Danu republike.

Ako je ikada i bilo, od danas, kako navode u saopćenju, nema sumnje u dvije stvari “da je neustavan 9. januar odnosno da je protivustavan i protivzakonit referendum koji režim Milorada Dodika planira održati 25. septembra”.

– Mi u GS-u želimo ovim putem pozvati i ostale organe vlasti, od Predsjedništva, preko Vijeća ministara, pa do federalnih i kantonalnih vlasti da hitno poduzmu sve zakonske mjere za zaštitu ustavnosti, zakonitosti, suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine – navodi se.

Građanski savez poziva glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića da konačno postupi po krivičnoj prijavi koju je predsjednik GS-a Reuf Bajrović podnio protiv Milorada Dodika, te predsjednika i članova tzv. Komisije za referendum entiteta RS.

– Nakon odluke Ustavnog suda ne postoji nijedan izgovor ili razlog da Salihović ne naredi privođenje Dodika, Siniše Karana i drugih članova komisije – smatra GS.

U saopćenju za javnost Građanski savez “još jednom traži od stranaka na vlasti, ponajprije Bakira Izetbegovića i SDA, da predoče javnosti šta namjeravaju preduzeti da bi spriječili održavanje referenduma, odnosno koji su to koraci koje planiraju napraviti na poništavanju njegovih posljedica”.

– Ako sami za to nisu sposobni, onda je njihova dužnost da iniciraju uspostavu svebosanske političke platforme s ciljem sprječavanja referenduma – ističe Građanski savez.