GS: Svi politički subjekti se trebaju unaprijed odreći 50% sredstava

građanski savez

Tražimo od političkih subjekata koji imaju kandidatske liste za sve nivoe vlasti da se očituju prije izbora o tome da li su se spremni odreći 50% sredstava koje bi im pripadalo u skladu sa izbornim rezultatom i brojem osvojenih mandata.

Sva sredstva koja bi ovim odricanjem osigurali, prenijeli bismo u Fond za stipendiranje đaka i studenata ili za rješavanje nekih drugih prioritetnih pitanja. Tražimo da se političke stranke jasno pozicioniraju da li su spremne preduzeti ovaj korak, te da li će, ukoliko budu dijelom novoformirane većine na svim nivoima vlasti, ovu obavezu potpisati u sklopu sporazuma o budućem formiranju vlada.

Pojedine političke stranke su inicijativu ‘Ne iz mog džepa’ često vješto izbjegavali izgovorima o tome da ne podržavaju da se taj novac vraća u budžet, zbog netransparentnog upravljanja javnom kasom.

I da budemo sasvim otvoreni, nemamo mi iluzije da će vladajuće političke stranke prihvatiti ovakvu inicijativu, ali je izuzetno važno da se one političke organizacije koje se predstavljaju kao nosioci promjena u BiH odrede po ovom pitanju. Šutnja će značiti da bez budžetskih para ne mogu opstati.