Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

britanski list

Guardian o letu američkih aviona iznad BiH: Da li se prešlo s riječi na djela?

Foto: Ambasada SAD

Avioni su preletjeli iznad Tuzle i Brčkog, ali su se navodno mogli čuti u Banja Luci u kojem će se održati obilježavanje 32. godišnjice proglašenja RS

Britanski list The Guardian na svojoj naslovnoj strani objavio je tekst o prelijetanju dva američka borbena aviona u ponedjeljak iznad Bosne i Hercegovine dok su se u jednom dijelu zemlje, entitetu Republika Srpska spremali za obilježavanje godišnjice neustavnog dana RS.

– Dva američka borbena aviona preletjela su Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak u znak podrške zemlji uoči vojne nacionalističke parade koju su planirali vlasti Republike Srpske u vrijeme visokih napetosti – navode na početku teksta.

Secesionističke aktivnosti

Američka ambasada u Sarajevu saopćila je da je let aviona F16 bio zajednička vježba s oružanim snagama BiH, kao i “demonstracija predanosti SAD-a” teritorijalnom integriteta BiH u vrijeme pojačanih “secesionističkih aktivnosti”.

Avioni su preletjeli iznad Tuzle i Brčkog, ali su se navodno mogli čuti u Banja Luci u kojem će se održati obilježavanje 32. godišnjice proglašenja RS.

– Ustavni sud Bosne i Hercegovine je zabranio to obilježavanje kao diskriminirajuće prema nesrpskom stanovništvu. Proglašenje RS u januaru 1992. godine izazvalo je rat i kampanju etničkog čišćenja Muslimana i Hrvata, u kojoj je život izgubilo 100.000 ljudi.

Milorad Dodik, predsjednik RS, komentarišući prelet aviona F16, rekao je da će oni doprinijeti svečanosti obilježavanja dana. U govoru uoči ‘praznika’ ponovio je svoje dugogodišnje stajalište da je ‘cilj srpskog naroda srpska država na ovim prostorima’ – navodi se u tekstu britanskog Guardiana.

Između ostalog, navodi se i to da se ovogodišnje obilježavanje održava u jeku sve većeg broja napada i prijetnji posebno Bošnjacima i Hrvatima povratnicima u RS.

Politički analitičar Jasmin Mujanović koji je i autor knjige “Bošnjaci: Nacija nakon genocida” navodi kako “među povratnicima postoji realan osjećaj nečega čega smo se dugo bojali, a to je da Dodikov politički avanturizam i prevarantstvo počinju rađati nasilje”.

Reakcija Američke ambasade

U svom saopćenju objavljenom u ponedjeljak, Američka ambasada je navela da će Washington “djelovati” ako se bilo ko pokuša odcijepiti od BiH kršeći državni ustav i Daytonski mirovni sporazum iz 1995. kojim je okončan rat u zemlji. Međutim, Dodik je često prkosio ustavu i zapadnim zvaničnicima koji pružaju podršku BiH. Stabilizacijske snage EU-a smanjile su se u posljednja dva desetljeća sa 7.000 na nešto više od 1.000, navodi Guardian.

Mujanović navodi kako je ovo problem odvraćanja i da ovi zapadni donositelji odluka jednostavno nemaju mehanizme odvraćanja te da nemaju čvrstu moć. Mujanović je rekao da su letovi F16 dobrodošli, ali nedovoljan signal američke odlučnosti.

– Mislim da to ne znači značajnu promjenu u američkoj politici. Ali to je u najmanju ruku neka vrsta priznanja od strane američkih dužnosnika da su izgubili PR bitku, u smislu da više niko ne shvaća američke prijetnje vrlo ozbiljno – rekao je on.

Sankcionisanje Dodika

Alicia Kearns, predsjednica odbora za vanjske poslove britanskog parlamenta koja je predvodila inicijativu za sankcionisanje Dodika 2022., kazala je kako je zajednička operacija američkih zračnih snaga i Oružanih snaga BiH dobrodošla kao sredstvo odvraćanja i da se mora ići dalje.

– Želim vidjeti kako se Ujedinjeno Kraljevstvo ponovo pridružuje EUFOR-u, NATO trupe stacionirane u Brčkom i EU koja se konačno pridružuju Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u u sankcionisanju Dodika i njegovih prijatelja – rekla je Kearns, navodi u tekstu The Guardian.