Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Guardian” upozorava turiste da izbjegavaju zloglasni hotel u Višegradu

BiH

guardian

Ugledni britanski portal Guardian objavio je priču o zloglasnom višegradskom hotelu Vilina Vlas koji su srpske paravojne trupe koristile kao kamp za silovanje.

Priča počinje činjenicom da hotel i dan danas radi, a da je veoma lako previdjeti činjenicu da su zloglasne trupe objekat koristile za ubistva, silovanje i mučenje prije manje od 25 godina. Tako stranci mogu vrlo lako u neznanju odsjesti u hotelu.

Iako su zidovi okrečeni i madraci promijenjeni, hotel “krasi” isti kameni pod sa kojeg je krv nevinih žrtava i silovanih žena čišćena iz dana u dan 1992. godine.

Bakira Hasečić, stanovnica Višegrada koja je pokrenula Asocijaciju žena žrtava rata upozorava kako turisti dolaze i spavaju na krevetima na kojim su silovane žene u sobama koje su nekad bile pune lokava krvi nevinih žrtava.

Vilina Vlas je 1992. bila pod komandom Milana Lukića, sadističkog lidera srpske paravojne trupe Bijeli orlovi koja je u nekoliko mjeseci protjerala skoro cijelu muslimansku populaciju grada, navodi Guardian i ističe kako je Lukić uhapšen u Južnoj Americi i osuđen na doživotni zatvor zbog zločina počinjenih protiv čovječnosti.

Nastavak rada hotela poslije rata još je jedan udarac za žrtve rata, a činjenica da se u hotelu nije promijenio ni namještaj od kobnih događaja bolna je svim onima koji su pogođeni događajima. O memorijalnom obilježju ni govora, piše Guardian.

Mladen Đurović, načelnik Višegrada, kaže kako nema pojma o ovim događajima iako je Hag donio jasnu presudu u ovom slučaju.

Prethodne administracije grada uložile su veliki trud da unište svako sjećanje na zloglasne događaje, a pokušali su ukloniti i ostatke kuće u kojoj je živo spaljeno 59 muslimanskih civila.

Svi pozivi da se hotel pretvori u memorijalni centar su odbijeni, a vlast je počela odobravati sredstva kako bi se dodao i “luksuzni” pod.

Prema izjavi Bakire Hasečić, koja je i sama preživjela silovanje i etničko čišćenje, oko 200 žena je “prošlo” kroz hotel i preživjelo pakao.

Tužilac Dermot Groome koji je vodio slučajeve Lukića i Slobodana Miloševića, žene koje su preživjele kamp Vilina Vlas neke su od najtraumatiziranijih svjedokinja koje je ikad imao priliku ispitivati. Nijedna od njih nije htjela prisustvovati na suđenjima protiv Lukića.

Guardian završava priču činjenicom kako srpsko stanovništvo koje nije odselilo odbija prihvatiti istinu o dešavanjima prije 25 godina u kojima je stradalo muslimansko stanovništvo kojeg je danas ostalo samo 10% u gradu u kojem su nekad sačinjavali dvije trećine.