Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mcp bih

Gudeljević potpisala sporazum o nabavci 200.000 doza Pfizera

250321_covax_vakcine_ankica_gudeljevic_markica

Aktivnosti koje vodi Ministarstvo civilnih poslova BiH na realizaciji donacije Narodne Republike Kine Bosni i Hercegovini u završnoj su fazi

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević danas poslijepodne potpisala je, nakon suglasnosti Predsjedništva BiH, sporazum sa Republikom Austrijom o nabavi cjepiva između Republike Austrije i Bosne i Hercegovine, a odnosi se na cjepiva Pfizer/BioNTech.

– Radi se o 200.000 doza koje će biti plaćene sredstvima iz IPA fondova. U pregovorima je učestvovalo i Ministarstvo vanjskih poslova. Ministarstvo civilnih poslova preuzet će i druge neophodne aktivnosti da se na tu isporuku ne bi dugo čekalo i time nastaviti aktivnosti na što bržem opskrbljivanju stanovništva cjepivima protiv Covid 19 – navodi se iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Aktivnosti koje vodi Ministarstvo civilnih poslova BiH na realizaciji donacije Narodne Republike Kine Bosni i Hercegovini u završnoj su fazi. Donacija bi trebalo da bude realizirana do kraja mjeseca.

– Ministarstvo je u svakodnevnoj komunikaciji sa kineskom stranom, od dana najave donacije, s ciljem što bržeg dopremanja, carinjenja i stavljanja u uporabu cjepiva koja će biti donirana – ističe se.

Kako je najavio ranije kineski veleposlanik u BiH Ji Ping, u razgovoru sa ministricom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljević, donacija se sastoji od 50.000 doza cjepiva kineskog proizvođača Sinopharm.

– Ministarstvo će o isporuci i primopredaji cjepiva, kao i dosad, blagovremeno informisati javnost – saopćeno je.