Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednica Atlantskog vijeća

Gupta: Za razliku od Ukrajine, mi smo već u MAP-u i NATO bi stajao kao naš štit

dijana gupta (1)

Ako danas vidimo da mi ovdje imamo NATO štab u Sarajevu, da imamo novo pojačanje od 500 vojnika iz misije ALTEA, to je snažan vjetar Bosni i Hercegovini – izjavila je Gupta

Dok pristižu informacije iz Ukrajine koje stanovnike Bosne i Hercegovine poodsjećaju na period agresije od 1992. do 1995. godine, panika i strah se šire na društvenim mrežama, što za rezultat ima besmislenu kupovinu i skladištenje hrane i energenata.

Predsjednica Atlantskog vijeća u Bosni i Hercegovini prof. dr. Dijana Gupta smatra da nema nikakvog razloga za strah i paniku među stanovništvom jer naša zemlja je partner NATO saveza.

Ona je stava da treba zabraniti političko djelovanje političarima koji šire govor mržnje u Bosni i Hercegovini i ne vole ovu zemlju.

– Naši građani, obzirom na sve što su prošli, mogu da se plaše onoga šta je bilo. Ako danas vidimo da mi ovdje imamo NATO štab u Sarajevu, da imamo novo pojačanje od 500 vojnika iz misije ALTEA, to je snažan vjetar Bosni i Hercegovini – izjavila je Gupta za Fenu.

Prema Berlinskom sporazumu NATO vojnici mogu braniti mir u Bosni i Hercegovini, ukoliko bi došlo do njegovog narušavanja.

– Za razliku od Ukrajine, mi smo već u MAP-u i proveli smo najveći dio onoga što je NATO savez od nas tražio. Mi smo u jednoj sasvim drugoj situaciji po pitanju zakona u odnosu na Ukrajinu. Po mojim saznanjima neće biti nikakvih oružanih sukoba, a i kada bi došlo NATO bi stajao kao naš štit i mi bi mogli mirno da spavamo – izjavila je Gupta za Fenu.

Naglasila je da važna integracija zapadnog Balkana, te da je susjedna Srbija, zajedno uz člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika jedina u Evropi koja se na temu agresije na Ukrajinu, svrstala kao neutralna, što nije u duhu civilizacije.