Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gurda: KS ima najbolju listu esencijalnih lijekova u regiji

ademaj_fiso_gurda

Zdravstvena zaštita ratnih vojnih invalida u Kantonu Sarajevo bila je povod današnjeg sastanka ministrice zdravstva Zilhe Ademaj i ministra za boračka pitanja Muharema Fiše s predsjednicima kantonalnog Udruženja RVI paraplegičara i Saveza RVI Elvisom Sudarom i Ismetom Gurdom.

Govorili su o novoj esencijalnoj listi lijekova, o banjskom liječenju, kao i ostvarivanju prava na ortopedska pomagala za ovu kategoriju stanovništva.

Predsjednik Gurda je istakao da Kanton Sarajevo ima zasigurno najbolju listu lijekova u državi, pa čak i u regiji. Zbog specifičnosti stanja i oboljenja kod ove kategorije osiguranika njihovi predstavnici su mišljenja da bi trebalo za njih priznavati i druge lijekove koji nisu na esencijalnoj listi i bez plaćanja participacije, a koji su nužni za njihove liječenje.

Učesnici sastanka su odlučili da budu održani i dodatni razgovori s predstavnicima općinskih organizacija da bi se razjasnila određena pitanja u vezi sa smjernicama u primjeni liste lijekova, a koje su dijelom izmjenje u odnosu na dosadašnje smjernice.

Nove smjernice se baziraju u odnosu na indikacije, upotrebu i dužinu trajanja upotrebe lijekova, u skladu s kliničkim ispitivanjima.

Kada je riječ o banjskom liječenju udruženja paraplegičara i ratnih vojnih invalida smatraju opravdanim da im se omogući korištenje prava na banjsko liječenje po principu produženog bolničkog liječenja kao za ostale osiguranike koji to pravo ostvaruju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, a ne kao do sada isključivo na teret sredstava Ministarstva za boračka pitanja.

Predsjednici Sudar i Gurda zahvalili su ministrici Ademaj i ministru Fiši na rješavanju pitanja i otklanjanju problema koji su se pojavljivali pri nabavci lijekova za ležeće pacijente, saopćila je Press služba KS-a.