Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

un

Guterres pozvao na nastavak podrške agenciji UNRWA

Antonio Guterres
Foto: Screenshot/ YouTube
Antonio Guterres

Generalni sekretar UN-a Guterres zatražio je hitnu istragu o tvrdnjama izraelskih vlasti da je osoblje UNRWA bilo uključeno u Hamasove napade 7. oktobra

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres pozvao je zemlje, koje su prekinule svoju finansijsku podršku organizaciji nakon što su izraelski zvaničnici iznijeli tvrdnje da neki zaposlenici UN-ove Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) podržavaju Hamas, da preinače svoje odluke.

Naglasivši da je civilima u Gazi prijeko potrebna pomoć koju distribuira UNRWA, Guterres je pozvao zemlje da nastave podršku tom humanitarnom programu, javlja Anadolija.

Dodao je da je Kancelarija za interni nadzor UN-a (OIOS) pokrenula istragu povodom izraelskih optužbi. Guterres je naveo da je otkriven identitet devet od 12 osoba, koje su učestvovale u incidentu i da je njihov radni odnos prekinut odlukom komesara UNRWA Philippea Lazzarinija.

Generalni sekretar UN-a Guterres zatražio je hitnu istragu o tvrdnjama izraelskih vlasti da je osoblje UNRWA bilo uključeno u Hamasove napade 7. oktobra.

UNRWA je poduzela mjere nakon optužbi Izraela i pokrenula istragu o tim navodima.

Finska, Australija, Velika Britanija i SAD objavile su da su odlučile da privremeno obustave svoju finansijsku podršku programu UNRWA.