Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poznata lica

Gužva ispred Suda BiH, Dodik će podršku dobiti od svojih ministara i zastupnika

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Sanja Vulić

Ispred Suda se nalaze brojne novinarske ekipe, ali i Dodikovi ministri iz državne i entitetske vlasti, te zastupnici u NSRS-u i Parlamentu BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas će se u Sudu Bosne i Hercegovine, u 13 sati, izjasniti o krivici.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora “Službenog glasnika RS”, za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

U opužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS.

Gužva ispred Suda BiH

Ispred Suda se nalaze brojne novinarske ekipe, ali i Dodikovi ministri iz državne i entitetske vlasti, te zastupnici u NSRS-u i Parlamentu BiH.

Tako su se pred Sudom već okupili i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, ministar sigurnosti Nenad Nešić, zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović i parlamentarci Sanja Vulić, Milorad Kojić, delegat u Domu naroda Radovan Kovačević, Milorad Kojić, Ognjen Tadić…

– Počinje proces najrigidnijeg političkog progona u cijelom svijetu. Kakva je ovo situacija, imamo jednog čovjeka koji je došao u BiH kojeg niko nije izabrao ni imenovao, niti ima mandat u BiH, koji ilegalno boravi u BiH i koji je sebi dao zapravo da bude iznad parlamenta, vlasti i iznad svega u BiH. On je sebi dao za pravoda progoni predsjednika RS-a koji je izabran na izborima. On ga goni jer je on izvršavao ustavom određene dužnosti i obaveze, kao i direktora Službenog glasnika, rekao je delegat u Domu naroda PSBiH Radovan Kovačević. Dodik je potvrdio da će se odazvati na poziv Suda, ponovno ga nazivajući antiustavnim.

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Radovan Kovačević

Za Dodika riječ je općem napadu na RS i političkom procesu sa ciljem da mu se zabrani politički rad. Optužnica je uslijedila nakon što je Dodik potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanja odluka Ustavnog suda BiH, koji je potom objavio Službeni glasnik.

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Ognjen Tadić

Nakon što bude održano ročište u Sudu BiH, Dodik će u Istočnom Sarajevu ugostiti članove kolaicije stranaka na državnom nivou odnosno Trojke i HDZ-a BiH.