Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gvedarica: Dodik bi trebalo da objavi koliko donacija je imao SNSD

560187ea-cc04-46ae-a780-4de90a0a0a80-vukota-govedarica-cmss-preview

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je danas u Banjaluci da ova politička partija očekuje da Apelaciono vijeće Suda BiH ukine oslobađajuću presudu Naseru Oriću.

“Vjerujem da Apelaciono vijeće Suda BiH neće podleći pritisku i da će Oriću biti ukinuta oslobađajuća presuda, jer su pod njegovom komandom počinjeni ratni zločini nad Srbima. Tražimo i da sudija Šaban Maksumić bude izuzet iz ovog slučaja, jer postoji sumnja da je u ratu zlostavljao srpske zarobljenike u sarajevskoj kasarni Viktor Bubanj”, rekao je Govedarica na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da prema sudskim mjerama zabrane, Orić nije ima pravo da se kreće teritorijom Republike Srpske.

“Orić je vršio pritisak na svjedoke u Republici Srpskoj i postavlja se pitanje da li je to znao ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i zašto MUP nije uhapsio Orića? Radi ovoga bi oni koje Lukač predstavlja u MUP-u trebalo da se sklone sa pozicija”, smatra Govedarica.

Govoreći o zakonu o stranim donacijama za čije usvajanje se zalaže predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik, Govedarica je rekao da SDS nije protiv zakona, ali prije nego što bude usvojen Dodik bi trebalo da objavi koliko donacija je imao SNSD, ako se uzme u obzir da je State department prije nekoliko godina objavio da će prestati da finansira ovu političku stranku.

On smatra da bi bilo dobro i da bude usvojen zakon kojim bi bile definsane domaće donacije, ali i da bi prije toga Dodik i njegovi saradnici morali da informišu javnost o imovini koju posjeduju.

Na pitanje kada će stranke koje čine Savez za promjene potpisati sporazum o saradnji, Govedarica je naveo da će biti potpisan 4. juna ove godine.

“Manifestovaćemo politiku zajedništva, a sigurno je da će NDP-u pripasti jedna od važnijih funkcija u RS, a potvrđena je moja i kandidatura Mladena Ivanića. Ne zanimaju me istraživanja javnog mnijenja koja se odnose na predstojeće izbore i ko će biti moj protivkandidat, jer me samo zanima kako da moja opcija dobije povjerenje građana”, kaže Govedarica.

On je ponovio da će, ako bude izabran za predsjednika Repbulike Srpske javnost informisati o imovini koju posjeduje i podnijeti ostavku ukoliko bude uvećana u toku mandata, te da će insistirati na usvajanju zakona o ispitivanju porijekla imovine.

Govoreći o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o javnom radio-televizijskom sistemu BiH, kojim je predviđeno ukidanje RTV takse, a koji je parlamentu BiH dostavio SDS, Govedarica je rekao da javni servisi u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ne rade kako bi trebalo, jer informišu javnost, kako tvrdi, pod političkim pritiskom i da su zato građani dovedeni u nezavidan položaj.