Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Haag odbacio legitimitet Softića: Pada revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije

sud pravde

Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio je legitimitet Sakiba Softića kao agenta BiH po zahtjevu za reviziju presude protiv Srbije.

U obrazloženju se navodi da je razlog taj što nije bilo saglasnosti tri člana Predsjedništva BiH prilikom Softićevog imenovanja da bude na čelu revizije.

U pismu koje je registrar Međunarodnog suda pravde Philippe Couvreur uputio članovima Predsjedništva BiH, vezano za njegov zahtjev u kojem je tražio od Predsjedništva BiH da pojasni problem, naveo je da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

– Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. veljače 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom „Aplikacija za reviziju Presude od 26. veljače 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)“ – navodi se u pismu koje potpisuje registrar Philippe Couvreur.

Istovremeno, uskraćivanje prava Softiću da govori u ime BiH pred Međunarodnim sudom pravde vjerovatno znači da će Sud odbaciti i sam zahtjev za reviziju presude, budući da je je prihvatanje agenta preduslov za eventualni sudski proces.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak održat će konferenciju za novinare danas u 16 sati, u Ivanićevom kabinetu u Banjoj Luci.

Pretpostavlja se da će jedna od tema na konferenciji biti odluka Međunarodnog suda pravde u Haagu.