Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Haag traži Interpolove potjernice za troje radikala

seselj

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) naložio je danas da se preko Interpola raspišu crvene potjernice s nalogom za hapšenje troje radikala Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića.

Sudsko vijeće koje postupa u slučaju radikala smatra da bi asistencija Intepola mogla doprinijeti “da u ovom slučaju pravda više ne bude opstruirana”, podsjećajući da Srbija nije postupila po nalogu za hapšenje i izručenje optuženih, prenio je Tanjug priopćenje za javnost ICTY-a.

Haško tužiteljstvo optužilo je Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje suda, odnosno da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka tužiteljstva da svjedoče u korist Vojislava Šešelja, nudeći im protuusluge.

Viši sud u Beogradu zaključio je prošle godine da prema srbijanskom Zakonu o saradnji s Haškim tribunalom nisu ispunjeni uvjeti za predaju i hapšenje radikala.

U zaključku beogradskog suda navedeno je da postoji pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, što kod radikala nije slučaj jer se terete za nepoštovanje suda.

ICTY je ljetos od Srbije tražio da žurno promijeni svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu s međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za hapšenje i izručenje spomenute trojke, podsjeća Tanjug.