Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izrael

Haaretz o ukoru izraelskog ambasadora: Podrška Jevrejima u Bosni i Hercegovini

haretz

Izraelski Haaretz je posvetio članak ovoj temi u kojoj je naveo izjavu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koja je pozdravila jasnu akciju izraelskog premijera zbog politike koja diskriminira manjine

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela jučer je ukorilo Noaha Gala Gendlera, ambasadora u Albaniji koji je zadužen i za BiH, jer je podržao izborne reforme i tako se miješao u unutrašnje poslove naše zemlje.

Odluku o njegovom ukoru donio je Yair Lapid, premijer Izraela, a ujedno i ministar vanjskih poslova ove zemlje. Već je i poznat nasljednik Gendlera, a to je Galit Peleg.

Izraelski Haaretz je posvetio članak ovoj temi u kojoj je naveo izjavu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koja je pozdravila jasnu akciju izraelskog premijera zbog politike koja diskriminira manjine.

– Jevreji su integralni dio onoga što čini BiH stoljećima i jedan od najjačih zagovarača njenog integriteta i suvereniteta tokom najtežih perioda u nezavisnosti. Pregovaranje o njihovom isključivanju nije prihvatljivo – izjavila je Turković za Haaretz.

Potez izraelskog premijera Lapida pozdravio je i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, koji je izjavio da mu je drago da je pravda prevagnula. Finci je također bio zaprepašten ovim memorandumom.

– Ovo je bio prvi put da Izrael zauzima poziciju o unutrašnjim stvarima BiH ne pomažući Jevrejsku zajednicu ili njihove zahtjeve već političke stranke u zemlji – naveo je Finci za Haaretz.

Ministar vanjskih poslova Izraela rekao je za ovaj list da je njihova pozicija takva da štite lokalne Jevreje. U memorandumu su iskazali podršku očuvanja prava Jevreja u Bosni i Hercegovini.