Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Habibović: 6.000 učenika Marša mira odaje počast ubijenim Srebreničanima

mars mira 2018

Učenici Marša mira 2018. krenuli su danas na tradicionalni pohod Nezuk-Potočari kako bi odali počast Srebreničanima ubijenim u genocidu 1995. godine.

Predsjednik Pododbora Marša mira Munir Habibović kazao je Feni da više 6.000 učenika iz BiH i Evrope kao i iz cijelog svijeta želi odati počast nevino ubijenim žrtvama.

– Vremenske neprilike su nam otežale polazak, ali nadam se da će ostatak puta biti kako je planirano. Učesnici su prošli lokaciju Crni Vrh i večeras će biti u kampu u Lipnju. Ove godine učesnici marša prvi put će proći lokaciju kojom su Srebreničani prošli u julu 1995. godine – pojasnio je Habibović.

U okviru Pododbora za Marš mira profesorica bosanskog jezika Meliha Herić organizirala je kulturni program u kojem učestvuju djeca iz Srebrenice.

– Ukupno 20-oro djece iz Potočara učestvuje u kulturnom programu sa izvedbom Srebreničkog inferna i čitat će radove koji su oni napisali – kazala je Herić za Fenu.

Sedam ultramaratonaca iz Vukovara stiglo je u Janju gdje će napraviti pauzu, a zatim će nastaviti put do Potočara. Njihov dolazak u Memorijalni centar Potočare očekuje se 10. jula oko 13 sati.