Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžiabdić i Moore: Opći izbori bit će raspisani u maju 2018. godine

hadziabdic- moore

Opći izbori u Bosni i Hercegovini bit će raspisani u maju 2018. godine i održat će se prve sedmice u oktobru. To je zakonska obaveza, a ukoliko to ne učinimo svi bismo mogli završiti u Tužilaštvu BiH jer bismo kršili zakon, jasno je danas kazala predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) Irena Hadžiabdić.

Ona je na taj način odgovorila na novinarsko pitanje o mogućnosti da se opći izbori naredne godine ne održe zbog najava nekih političara i uvjetovanja raspisivanja izbora izmjenama Izbornog zakona te mogućnosti bojkota izbora jednog od konstitutivnih naroda.

– Ne vidimo nijedan razlog da to ne učinimo. Radi se o direktnim izborima gdje građani neposredno biraju Predsjedništvo BiH, poslanike u državnom i oba entitetska parlamenta te u deset kantonalnih skupština. Nikakvih prepreka neće biti i mi činimo sve da provedemo kvalitetne izbore – kazala je.

Dodala je da se pitanja koja se nameću tiču posrednih izbora koja dolaze na red tek nakon objave rezultata, kada se konstituiraju vlasti, ali to su pitanja koja se nameću nakon svakih izbora i tiču se implementacije rezultata na posrednim izborima.

– To u BiH, nažalost, teško ide. Zato nam iskustvo iz prethodnih godina može biti dobra lekcija da ovu neizbornu godinu iskoristimo i što prije riješimo te probleme – pojasnila je Hadžiabdić, dodavši da ukoliko se izmijeni Izborni zakon bit će potrebno vremena za prilagođavanje podzakonskih akata i sve se to treba učiniti u neizbornoj godini jer u izbornoj godini nije dobro mijenjati izborna pravila.

Činjenicu da će izbori biti raspisani potvrdio je i šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore podsjetivši da je odgovornost CIK-a raspisati izbore, ali za izmjene Izbornog zakona odgovornost je na demokratski izabranim bh. političkim liderima, izražavajući nadu da će to biti učinjeno u roku kako bi CIK mogao uraditi svoj dio posla.

Komentirajući mogućnost bojkota izbora jednog od naroda, Hadžiabdić je stava da je teško govoriti o namjerama i instrukcijama koje politički lideri mogu davati pripadnicima određenog naroda, ali je podsjetila da su izbori slobodni, nisu obavezni, no izrazila je nadu da se to neće dogoditi.

Moore je kazao da na izbore u BiH, ali i u drugim demokratskim zemljama izlaznost je oko 50 posto to znači da ostali daju svoj glas onima koji izađu na izbore, a što je veća izlaznost to je veće povjerenje u izborne rezultate, no demokratsko je pravo svakog pojedinca izaći ili ne na izbore.

Hadžiabdić i Moore potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju ovih dviju institucija koji podrazumijeva nastavak saradnje.

Oni su danas podsjetili da je od 2001. do 2005. godine u radu CIK-a kroz međunarodno članstvo učestvovao i predstavnik OSCE-a, a potom je odgovornost raspisivanja, provođenja i objave izbornih rezultata povjerena CIK-u, ali je saradnja nastavljena posebno u oblasti unapređenja izbornog sistema.