Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžiabdić: Neophodna je izmjena Izbornog zakona

BiH

Irena Hadziabdic
FOTO: I. Kralj

Predsjednica Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Irena Hadžiabdić izjavila je da, prema određenim obavezujućim stavovima, nije dozvoljeno mijenjanje izbornih pravila neposredno pred izbore, ali da su BiH neophodne izmjene i dopune Izbornog zakona, jer u protivnom neće biti u stanju da završi izbore koji su raspisani.

Hadžiabdićeva je navela da, prema postojećim obavezujućim stavovima o demokratskim izborima, koje je 2003. godine usvojio OEBS-ov tim i u kojima postoje principi i svi važni kodeksi koje bi članice OEBS-a trebalo da poštuju, pod tačkom pet piše da nije dozvoljeno izborna pravila mijenjati ne samo u izbornom periodu, nego i neposredno pred izbore.

“Međutim, u BiH imamo situaciju da su nam neophodne izmjene i dopune Izbornog zakona u pogledu određivanja broja delegata koji se biraju iz kantonalnih skupština, inače nećemo biti u stanju da završimo izbore koje smo raspisali”, rekla je Hadžiabdićeva za “Nezavisne novine”.

Ona je navela da je CIK na dan raspisivanja izbora donio odluku o broju birača prema presjeku koji je napravljen u ponoć 7. maja, te da taj broj pokazuje da se biračko tijelo ponovo povećalo i trenutno su na centralnom biračkom spisku 3.381.963 birača.

Hadžiabdićeva je istakla da je u nedostatku izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, koje će bolje zaštititi i kontrolisati izborni proces, pokušano da se interveniše kroz podzakonske akte na način da je zaključeno da birački odbor kada počne brojanje ne smije da koristi olovke koje birači koriste za glasanje, nego upisuju glasove samo crvenim olovkama, da bi se spriječili dopisivanje ili mijenjanje volje birača.

“Dopisivanje znači proglašavanje glasačkog listića nevažećim. To je mijenjanje volje birača i imali smo takvih slučajeva. Najveći problem je što kada gledate zapisnike s biračkih mjesta zapravo uopšte ne pronađete primjedbe o kojima se sada toliko govori. Ako je sve bila krađa, zašto to neko nije evidentirao ranijih godina u zapisnik?”, kaže Hadžiabdićeva.

Na pitanje da li postoji mogućnost sada kad su raspisani izbori da se izvrše tehničke promjene i uvede skeniranje glasačkih listića, Hadžiabdićeva je rekla da, što se tiče metodologije i tehničkih izmjena koje je usvojio Predstavnički dom BiH, a koje tek treba da usvoji Dom naroda BiH, nerealno je očekivati da se u vrlo kratkom vremenu izvrši i nabavka specifične opreme i dobro procijeni šta je sve zakonodavac određenim zakonskim odredbama planirao kada je zagovarao uvođenje novih tehnologija.

Hadžiabdićeva je rekla da će CIK kao institucija koja je dužna da izbore provede, sve učiniti i dati maksimum da pripremi organizaciju izbora i da budu fer i korektni.

“Međutim, mi u tom poslu nismo sami. Korektni i fer izbori zavise i od nosilaca uloga i svih onih koji učestvuju u izbornom procesu, a to su politički subjekti i birači”, naglasila je Hadžiabdićeva.

Govoreći o glasačkim listićima za koje se u medijima piše da su nestali, Hadžiabdićeva je rekla da se u javnosti puno manipuliše informacijama o nestanku papira za glasačke listiće i da ta informacija nije tačna.

“Ne nedostaje papir za izradu listića. Osim toga, CIK za svake izbore koristi novi papir s posebnom zaštitom upravo da ne bi bilo mogućnosti da neko to iskoristi. Za svake izbore budu posebne kontrole i zaštite glasačkih listića koji će se izrađivati iz tog papira”, kaže Hadžiabdićeva.

Ona je istakla da se u javnosti priča o navodnom nestanku papira za listiće pretvorila u aferu o nestanku glasačkih listića.

“I ne znam uopšte zašto je problem što su nestali glasački listići koji se smatraju smećem. Ako bilo ko ima neke dokaze da je učinjen bilo kakav kriminal zna se ko su nadležne institucije za to”, rekla je Hadžiabdićeva.