Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžiabdić: Prioritet je okončati izborni proces u Stocu

Hadziabdic

Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić, koja je od 1. januara preuzela dužnost i na toj funkciji bit će naredni 21 mjesec, kazala je u intervjuu za “Avaz” da za nju nema nema dileme da su neophodna poboljšanja i unapređivanje izbornog procesa u BiH, te najavljuje učešće i saradnju CIK-a s interresornim radnim grupama u zakonodavnim tijelima Bosne i Hercegovine koje će se baviti ovim pitanjima, a sve da bi CIK, kako kaže, što spremnije dočekao opće izbore 2018. godine.

– Prvi prioritet u radu CIK-a mora biti završetak izbornog procesa u općini Stolac, koji je prekinut 2. oktobra. Nadležne službe CIK-a već rade prijedloge u vezi s imenovanjem izborne administracije u toj općini, zatim planove u vezi s finansiranjem tih izbora i uopšte rasporeda aktivnosti koje bi trebale uslijediti kada su u pitanju izbori u tom gradu – kazala je ona.

Ono što zvanično treba uslijediti, smatra, jeste odluka o imenovanju zamjenskih članova Općinske izborne komisije Stolac, a nakon toga i odluka o poništenju izbora u Stocu.

– U ovom trenutku ne mogu reći konkretan datum kada će se to desiti, ali neka bitna pitanja u vezi s izborima u Stocu zasigurno će biti razmatrana na sjednici CIK-a naredne sedmice – rekla je Hadžiabdić.

Osim Stoca, jedna od aktivnosti koju trenutno CIK provodi i koju još nije završio jesu i posredni izbori za Gradsko vijeće Sarajeva i za Skupštinu Grada Istočno Sarajevo.

– Mi smo utvrdili rezultate tih izbora, ali još ih nismo potvrdili i nismo dodijelili mandate. Vjerovatno ćemo u narednim danima i to uraditi – kazala je nova predsjednica CIK-a u intervjuu za “Avaz”.