Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžiahmetović: Odluka Suda u Hagu je očekivana

Azra Hadziahmetovic

Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbije zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije za Azru Hadžiahmetović, ministricu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u vrijeme kada je Predsjedništvo BiH imenovalo Sakiba Softića za agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde, je očekivana.

“Mislim da nije bilo dovoljno i nema dovoljno raspoloženja da se neko ponovno bavi time. Jednostavno, mislim da je to u pitanju. Sve ostalo su samo pronalaženja razloga tipa je li Sakib Softić adekavatan predstavnik ili nije, je li Predsjedništvo BiH saglasno ili nije. To su sve nijanse”, kazala jeHadžiahmetović, aktuelna zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, u izjavi za Anadolu Agency.

Ona je kazala kako se tadašnje Vijeće ministara BiH nije bavilo pitanjem tužbe BiH protiv Srbije, već da je tadašnje Predsjedništvo BiH izvršilo imenovanje Sakiba Softića kao zamjenskog agenta pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

“Nažalost, ovo što se desilo je očekivano. Mislim da možda vremenski nije bilo tempirano. A, što se tiče institucija, ja nisam sigurna da je to razlog. Mislim da je to ko je bio ovlašteni ili nije, više opravdanje za nepokretanje postupka”, rekla je Hadžiahmetović.