Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžibajrić i Pećanac potpisali ujedinjenje NBL-a i SDU-a

BiH

hadzibajric_pecanac

Nezavisna bosanskohercegovačka lista NBL i Socijaldemokratska unija BiH SDU nastupit će zajedn na predstojećim općim izborima u oktobru.

Predsjednici Nezavisne bosanskohercegovačke liste NBL i Socijaldemokratske unije BiH SDU Ibrahim Hadžibajrić i Nermin Pećanac potpisali su danas Sporazum o procesu ujedinjenja ovih političkih partija.

Predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić kazao je da je ovo prvi put u FBiH da se ovako nešto dešava od 1996. godine.

– Pokazujemo da se i na drugačiji način može organizovati politički život bez sujeta i bez riječi “ja pa ja”. Prvi put od 1996. godine došlo je do ujedinjavanja političkih partija koje će na izborima biti oponenti aktuelnoj vlasti – rekao je Hadžibajrić.

– Na predstojećim izborima nastupit ćemo jedinstveno pod nazivom Nezavisne bosanskohercegovačke liste – rekao je Hadžibajrić.

Nermin Pećanac je kazao da je bitno ujedinjenje, a ne imena ljudi na listama.

– Najveći moj uspjeh u politici je taj kada mi je Nijaz Duraković rekao da sam njegov najbolji učenik, to mi jako puno znači. To govorim iz razloga što je on na kongresu SDU 2009. godine kazao da je jedini način da se suprotstavimo nacionalizmu objedinjavanjem i to ne samo ljevice nego svih onih koji drugačije misle. Svi mnogo pričaju o tome, puna su im usta objedinjavanja, ali ovo je prvi put da dođe do toga. Samo jaka alternativa može suzbiti ovo što se dešava – izjavio je Pećanac.