Hadžibajrić i Skaka obišli završne radove rekonstrukcije stepeništa kod Olimpijskog muzeja

hadzibajric – skaka 2
FOTO: H. Đ.

Kompletna rekonstrukcija stepeništa u podnožju Olimpijskog muzeja je ušla u finalnu fazu radova, a u kvalitet izvedenih radova su se danas uvjerili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka. Početkom ove godine Općina Stari Grad i Grad Sarajevo su potpisali sporazum prema kojem će ove dvije institucije finansirati rekonstrukciju ovog starog stepeništa u dužini od 42 metra. Dio je ovo puno većeg projekta, a to je revitalizacija i vraćanje u stari sjaj simbola grada, Olimpijskog muzeja Sarajevo. Obnova ovog objekta je u punom jeku, trenutno se izvode radovi uređenja fasade, vanjske stolarije, a potom i interijera, taj projekat finansiraju Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo.

Ipak Olimpijski muzej neće dobiti konačni sjaj bez obnove stepeništa koje vode do njega i nazad do srca grada. U tome se itekako slažu načelnik Hadžibajrić i gradonačelnik Skaka.

“Stepenište na ovom lokalitetu je bilo u jako lošem stanju, a s obzirom na početak rekonstrukcije Olimpijskog muzeja, zajedno sa gradonačelnikom Skakom sam odmah dogovorio da zajedno finansiramo ovaj projekat, koji je koštao oko 108.000 KM“, izjavio je načelnik Hadžibajrić, te izuzetno pohvalio izvedene radove od strane firme Mibral d.o.o. Sarajevo.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka je kazao da je potpuno novo stepenište rezultat odlične saradnje Gradske uprave i Općine Stari Grad.

“Općinska administracija je pokazala veliku efikasnost pri realizaciji ovog projekta. Zajednički smo realizovali ovu ideju, koja je samo nastavak rekonstrukcije Olimpijskog muzeja, a sve u susret Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF) koji će se održati u našem gradu u februaru iduće godine“, kazao je gradonačelnik Skaka i izrazio nadu da će se još sličnih projekata realizovati u saradnji sa ostalim općinama u Sarajevu.

Dvojica gradskih čelnika su potom obišli i radove u Olimpijskom muzeju.

Radovi na rekonstrukciji stepeništa u ulici Niže banje su počeli početkom maja mjeseca, a i pored obilnih kišnih padavina nisu kasnili, i sada je ostalo samo detaljno čišćenje. Uključivali su uklanjanje starih kamenih stepenica, tamponiranje terena, ugradnju novih betonskih blokova otpornim na habanje, manje klizavim, a u zimskom periodu otpornim na smrzavanje i posipanje soli, te ugradnju blok stepenica i nove rukohvatne ograde.