Hadžibajrić: Najviše budžetskih sredstava uloženo u infrastrukturu

ibrahim hadzibajric

Sarajevska Općina Stari Grad, prema tvrnjama načelnika Ibrahima Hadžibajrića, uspješno završava još jednu poslovnu godinu u kojoj su gradili nove objekte, sanirali infrastrukturu, podržavali rad obrazovnih institucija, istovremeno stipendirajući učenike i studente, godina u kojoj su pažnju posvećivali boračkoj populaciji, socijalno ugroženim, ali i starijim – osobama treće životne dobi, javlja Anadolu Agency (AA).

Redovna godišnja konferencija je održana u Velikoj sali Općine Stari Grad uz video-prezentaciju najznačajnijih projekata koji su realizovani u tekućoj godini.

U prepunoj sali prisutne je o najznačajnijim projektima općinskih službi realizovanih u toku 2017. godine upoznao načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić.

Općina je posredstvom Sektora za lokalni razvoj i uz finansijsku pomoć donatora ove godine realizovala više od 20 projekata u vrijednosti od dva miliona KM, a koji su realizovani na terenu, kroz otvaranje prostora za rekreaciju ili edukaciju građana, radionice, dječija igrališta, centre za stare osobe i slično.

Ističući da je prezadovoljan realizovanim projektima u 2017. godini, Hadžibajrić je kazao da je najviše budžetskih sredstava uloženo u infrastrukturu.

“Infrastruktura u Općini Stari Grad, kada su u pitanju, prije svega, voda i kanalizacija, je u katastrofalnom stanju, i u narednom vremenskom periodu mora se raditi na kompletnom mijenjanju. Mi smo ove dvije zadnje godine najviše budžetskih sredstava potrošili u tu vrstu obnove i rekonstrukcije”, rekao je Hadžibajrić.

Hadžibajrić je podsjetio da je u 2017. godini zvanično potvrđeno i odobravanje kreditnih sredstava Saudijskog fonda za razvoj u vrijednosti od 30 miliona saudijskih riala (oko 13 miliona KM).

Tim sredstvima će u narednom periodu biti finansirana četiri projekta: izgradnja podzemne garaže, nadziđivanje objekta Doma zdravlja Stari Grad, izgradnja sportske sale OŠ “Edhem Mulabdić” i rekonstrukcija vanjskog dijela Općine Stari Grad koja je kako je kazao, od svih drugih općina najviše nastadala u toku rata.

“Kada se urade ova četiri projekta, ja ne znam više šta bi se moglo uraditi na području Općine Stari Grad. Što je najvažnije, pare su obezbjeđene, a to kada ćemo završiti tu administrativnu proceduru, nadam se u narednih šest do sedam mjeseci. To više nije do nas. Ono što sam mogao to je da obezbijedim pare, potpisao sam ugovor, napravio projektnu dokumentaciju, dozvole su izdate, a sada treba Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH da završe svoj dio posla. Iskreno, ja bih bio sretan kad bi mi završili s ova četiri projekta na proljeće 2019. godine, poznavajući našu administraciju”, rekao je Hadžibajrić.

Kako je kazao, početak 2017. godine za ovu lokalnu zajednicu bio je u znaku otvaranja dva potpuno nova bjekta – sportske sale u OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” i Aneksa OŠ “Vrhbosna”, čija je realizacija počela ranijih godina.

U ovoj godini realizovani su i projekti koji su najviše obradovali najmlađu populaciju – izgradnja dječijih igrališta. Istaknuto je da su 2017. godini izgrađena i potpuno opremljena dječija igrališta na Sedreniku, Moščanici, Vratniku, a u toku je izgradnja na Širokači. Realizacija ovakvih projekata najavljena je i u 2018. godini.

Nastavljena su i ulaganja u infrastrukturu, ali i provođenje preventivnih mjera u cilju zaštite imovine i ljudi. Značajna podrška pružena je u obrazovnim institucijama te učenicima i studentima iz Starog Grada, a godinu je obilježila i realizacija projekata namijenjenih osobama treće životne dobi.

Jedna od ljepših priča koju je realizovala Općina Stari Grad desit će se u petak kada će ozvaničiti projekat “Za ljepši i veseliji Stari Grad – Zimska turistička sezona u srcu grada”. Ulice u starom dijelu Sarajeva će po prvi put biti dekorisane za predstojeće praznike novim dekoracijama i ukrasima, a uz bogat program koji je zamišljen i prazničnu atmosferu koja će zavladati na ulicama, biće osiguran pravi ugođaj za građane i brojne turiste koji novogodišnje praznike budu proveli u bh. prijestolnici

Uz napomenu da sljedeće srijede obilježavaju 40. rođendan uz promocije i degustacije tradicionalih specijaliteta, iz Općine Stari Grad su najavili da će u 2018. godini uspješno realizovanih projekata biti još više.