Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Određene mjere zabrane

Hadžibajrićeva sekretarka Alma Destanović puštena iz KPZ Zenica

alma destanović
Foto: Amer Kajmović/FENA
Arhiva

Tužilaštvo KS Hadžibajrića i Destanović tereti za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca, te primanje i davanje dara

Alma Destanović, sekretarka Općina Stari Grad, koja je prije nekoliko mjeseci uhapšena u akciji “Start” zajedno sa Ibrahimom Hadžibajrićem, opozvanim načelnikom ove općine, puštena je iz KPZ Zenica te joj je određen kućni pritvor, potvrđeno je za N1.

Njena braniteljica Marsela Bajramović za N1 je kazala da je ovo odluka Kantonalnog suda.

“Prihvaćena je naša žalba te je Destanović određen kućni pritvor uz mjere zabrane, a jedna je od njih je i zabrana obavljanja djelatnosti”, objasnila je Bajramović.

Podsjećamo, Tužilaštvo KS Hadžibajrića i Destanović tereti za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca, te primanje i davanje dara.

Sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizovali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe.

Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije SKY, ako bi prikrivali tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela.

Dakle, terete se da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području Opštine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada konvertibilnih maraka.

Osumnjičenom Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi sa područja Stari Grad, od koje je primio mito u iznosu od 150.000 KM.